Erişilebilirlik

ABD Başkan Yardımcısı Irak'a Gitti


Biden Bağdat'ta Büyükelçi Christopher Hill ve Irak Kuvvetleri Komutanı Org. Ray Odierno tarafından karşılandı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden daha önce açıklanmayan bir ziyaret için Bağdat'a gitti. Iraklı yetkililerle yapacağı görüşmelerde Biden'ın tartışmalı seçim sonuçlarını gündeme getirmesi bekleniyor.

Biden Bağdat'ta Büyükelçi Christopher Hill ve Irak Kuvvetleri Komutanı Org. Ray Odierno tarafından karşılandı.

Biden 4 Temmuz Amerikan Bağımsızlık Gününü Amerikan askerleriyle kutlayacak.

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki'yle görüşeceği, Amerika'nın Irak'a bağlılığını vurgulayacağı açıklandı.

Mart ayında yapılan genel seçimleri kimin kazandığı - parlamentoda hangi grubun çoğunluğu sağladığı - net olarak belirlenemedi. Siyasi çıkmazdan yararlanmaya çalışan militanlar son dönemde saldırılarına hız vermiş bulunuyor.

İstikrarsızlığın Amerika'nın çekilme takvimini etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor. Başkan Barack Obama Irak'taki muharip birliklerin Eylül ayına kadar çekilmesini kararlaştırmışı. Geriye kalan 50 bin asker ise en geç 2011 yılına kadar çekilecek.

7 Mart seçimlerinde hiç bir grup çoğunluğu yakalayamadı. Parlamento'da iki milletvekili farkıyla en çok sandalyeyi eski başbakan İyad Allavi'nin lideri olduğu el Irakiye ittifakı kazandı. Seçimde ikinci gelen Başbakan Nuri el Maliki ise, üçüncü gelen Irak Ulusal İttifakıyla işbirliği yaparak iktidarda kalma mücadelesi veriyor.

Bu arada, Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain başkanlığında bir Kongre heyeti de Irak'ta temaslarda bulunuyor.



XS
SM
MD
LG