Erişilebilirlik

ABD Başkan Yardımcısı Biden Bağdat'ta


ABD Başkan Yardımcısı Biden Bağdat'ta
ABD Başkan Yardımcısı Biden Bağdat'ta

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden Bağdat’a gitti. Irak’a önceden açıklanmayan bir ziyarete başlayan Biden, Bağdat’ta Amerika-Irak Yüksek Koordinasyon Komisyonu’nun toplantısına katılacak.

Irak’ta Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri el Maliki, Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi ve siyasi parti liderleriyle görüşecek olan Joe Biden, Amerikan birliklerine hitaben de bir konuşma yapacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerikan yönetiminin son üç yıl boyunca Irak’la ilgili taahhütlerini yerine getirdiği belirtildi. Amerikan askerleri 2009 yılının Temmuz ayında Irak kentlerinden çekilmişti. Amerika, askerlerinin Irak’taki muharebe görevine 31 Ağustos 2010 tarihinde son vermiş, Ocak 2009’ta 144 bin olan asker sayısını 50 binin altına indirmişti. Son üç yıl içinde Irak’taki şiddet olayları 2003 yılından beri en düşük seviyesine indi.

21 Ekim’de Başkan Obama’yla Irak Başbakanı Maliki, bu yıl sonuna kadar Irak’taki Amerikan askerlerinin tümüyle çekilmesinin ve iki ülke arasında yeni bir işbirliği dönemi başlamasının iki tarafın da çıkarlarına en uygun çözüm olduğu konusunda anlaştılar. Amerika ve Irak, ticaret, finans,enerji, çevre, hukuk, güvenlik güçlerinin eğitimi, hizmet sektörü ve daha birçok sektörde işbirliği yapmayı planlıyor.

Bu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın göreve başlamasından buyana yaptığı 8’nci Irak ziyareti oluyor. Biden Irak’tan sonra Türkiye ve Yunanistan’ı ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG