Erişilebilirlik

ABD-Bahreyn İlişkilerinde Gerginlik


ABD-Bahreyn İlişkilerinde Gerginlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Bahreyn’in üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisini sınırdışı etmesi, ülkenin siyasi reformlar konusunda ciddi olmadığının göstergesi. Örgüt, Obama yönetiminin sınırlı tepki göstermesini de eleştiriyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı, 2011 yılındaki protestolardan sonra ülkede reformların geliştirilmesine yardımcı olması için insan hakları konusundaki en üst düzey yetkilisi Tom Malinowski’yi geçen hafta Bahreyn’e gönderdi. Ancak Malinowski, muhalefet liderleriyle yaptığı toplantıya hükümet yetkililerini almayınca sınırdışı edildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye göre, Dışişleri Bakanı John Kerry, Bahreyn Dışişleri Bakanı’nı arayarak durumu protesto etti: “Bahreyn hükümetinin bazı isteklerinin uluslararası diplomatik standart ve geleneklere uygunsuz ve aykırı olduğunu açıkça ifade ettik. Bahreyn ile önemli bir ilişkimiz var, o nedenle bu konudaki endişelerimizi ilettik.”

Bu ilişkilerin en önemli parçası, Bahreyn’in Amerikan Donanması tarafından Basra Körfezi ve Hint Okyanusu’nun bir kısmındaki operasyonlarda üs olarak kullanılması. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Sarah Margon’a göre, Amerika’nın bu gelişmeye “yetersiz” tepkisinin nedeni bu: “Amerika’nın daha ciddi tepki vermesi ve Malinowski’nin sınır dışı edilmesinin hem kısa, hem de uzun vadede ulusal güvenliğimiz için tehlike yaratacağını bildirmesi gerekirdi.”

Margon’a göre, Bahreyn’in muhalefet liderleri ile yapılan toplantıya katılma talebi, reformlar hakkında ciddi olmadığını gösteriyor: “Bu tamamiyle keyfi ve kaygı verici. Bahreyn’in ulusal diyaloğa girmeye niyeti olmadığını kanıtlıyor. “

Bahreyn hükümetinden yapılan yazılı açıklamada Malinowski’nin ülkenin içişlerine karıştığı öne sürüldü. Bahreyn eski Büyükelçisi Adam Ereli’ye göre bu açıklama siyasi reformların reddedilmesi anlamına gelmiyor: “Bu, Bahreyn hükümeti’nin diyalogdan kaçındığı anlamına gelmiyor. Amerika’nın bu süreçte yararlı ya da yararsız olduğunu düşünüyor olabilirler. Bence bu, Bahreyn hükümeti’nin muhalefetten çok, Amerika’ya karşı olan tutumunu gösteriyor.”

Büyükelçi Ereli’ye göre, durum, Amerika’nın Bahyren’e olan yaklaşımıyla ilgili: “Yardımcı olabilecek kişilerle çalışmaktan mutlular. Ancak yardımcı olmadıklarına inanıyorlarsa, her bağımsız ülkenin yapabileceği gibi tereddüt etmeden, teşekkür edip, reddedebiliyorlar.”

Margon, sınırdışı olayının, Washington’un bölgede ciddiye alınması gereken bir zamanda yaşanmasının endişe verici olduğunu söylüyor: “Bahreyn, büyük bir jeopolitik sorunun ortasında, bu da ülkedeki reform yanlıları için yararlı olmadığı gibi Amerika’yı da zor durumda bırakıyor.”

Bu gelişmeye rağmen, Washington, Bayreyn’de yönetimle muhalefete uzlaşma sürecine dönme çağrısı yapmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG