Erişilebilirlik

ABD: ‘Bağdadi Yaşıyor Bile Olsa Çatışmalarda Etkisi Yok’


ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonunun sözcüsü Albay Ryan Dillon, cihatçı örgütün lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölüp ölmediği ile ilgili ellerinde somut kanıt olmadığını söyledi. Dillon, Bağdadi’nin hayatta olsa bile Irak ve Suriye’deki çatışmalarda etkili olmadığını savundu.

ABD Savunma Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde bilgi veren Dillon, “Şunu biliyoruz ki hayattaysa da Rakka ve Musul’da yaşananlarda ya da sürekli toprak kaybeden IŞİD üzerinde hiçbir etkisi yok” dedi.

Rusya, 28 Mayıs’da Rakka’da bir toplantıyı hedef alan hava saldırısında, IŞİD’in askeri konseyindeki komutanların öldürüldüğünü açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Bağdadi’nin büyük olasılıkla öldürülenler arasında olduğunu söylemişti.

‘YPG’ye verilen silahların geri alınmasıyla ilgili süreç başladı’

Brifingde Savunma Bakanı James Mattis’in Türkiye’ye gönderdiği mektup da gündeme geldi. “Öncelikle bu mektup Bakan Mattis ile Türk mevkidaşı arasındaki özel bir yazışmadır ve onların arasındadır” diyen Albay Dillon, Rakka operasyonu sonrası YPG’ye verilen silahların ABD’ye geri verilmesi ile ilgili de bir sürecin başlatıldığını belirtti.

Ebu Bekir el Bağdadi'nin 2014'te çekilen fotoğrafı
Ebu Bekir el Bağdadi'nin 2014'te çekilen fotoğrafı

Dillon, “Türk müttefiklerimize açık ve şeffaf davranıyoruz. Verdiğimiz silah ve teçhizatın seri numaralarını biliyoruz. Yani bir süreç zaten işliyor” dedi.

Dillon, Türkiye'nin Halep’in kuzeyindeki Afrin sınırına askeri yığınak yapıp yapmadığı sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı. Dillon, “Bölgede bir hareket olduğunu gördük ama bu konuda yorum yapmayacağım” diye konuştu.

Rakka’da Suriye Demokratik Güçleri’nin sivillere zarar verdiği ve öldürdüğü iddiası için ise koalisyon sözcüsü, “Böyle bir şey görmedik, rapor da edilmedi” dedi ve ABD’nin sadece kendi sorumlu olduğu sivil kayıpları araştırdığını, SDG ile ilgili böyle bir araştırma yürütmediklerini ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG