Erişilebilirlik

Trump Golan Kararnamesini İmzaladı


ABD Başkanı Donald Trump Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşme sonrası kararnameyi imzaladı
ABD Başkanı Donald Trump Netanyahu ile Beyaz Saray'daki görüşme sonrası kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Trump İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırladı. Trump, Netanyahu’nun ziyareti sırasında Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameyi imzaladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Beyaz Saray ziyareti sırasında iki lider kameraların karşısına geçti. Trump, İran ve onun desteklediği Hizbullah dahil olmak üzere Suriye’nin güneyindeki terör gruplarının bu bölgeyi İsrail’e yönelik saldırı için kullandığını savundu.

ABD Başkanı Trump’ın gündeminde Gazze’den Tel Aviv’e ateşlenen ve 7 kişinin yaralanmasına yol açan roket saldırısı da vardı. Trump, yaralananlar arasında çocukların da olduğuna dikkat çekti ve “İsrail’in kendisini savunma hakkı var” mesajını verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu da “Halkımızı ve devletimizi savunmak için her şeyi yaparız. Topraklarımıza yönelik roket saldırılarını hoşgörmeyiz” diye konuştu.

Başkan Trump basın toplantısının sonunda Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameyi imzaladı. Daha sonra da kararnameyi imzaladığı kalemi İsrail Başbakanı Netanyahu’ya verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu Başkan Trump’a teşekkür etti, “İsrail’in sizden daha iyi bir dostu olmadı” dedi. Netanyahu, Trump yönetiminin İran’la nükleer anlaşmadan çekilme ve yaptırımları yeniden devreye sokma kararını övdü. Golan Tepeleri kararını da “tarihi” olarak niteledi.

İsrail Başbakanı İsrail’in 1967 yılında ele geçirdiği ve 1981 yılında da ilhak ettiği Golan Tepeleri için “İsrail bu bölgeyi kendini savunmak için girdiği adil bir savaş sonucunda kazandı” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de bugün sabah saatlerinde Amerika’daki İsrail lobisinin önemli unsurlarından biri olarak değerlendirilen Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) toplantısında konuşmuş, Amerika’nın Golan kararının Amerika ve barışın çıkarına olduğunu savunmuştu.

Trump’ın Golan kararı, İsrail-Suriye sınırında bulunan ve İsrail’in 1967’de ele geçirdiği bölgenin statüsünün taraflar arasındaki müzakerelerle belirlenmesi gerektiğini savunan uluslararası toplumun benimsediği politikadan bir kopuşa işaret ediyor.

ABD’nin Golan Tepeleri adımı İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak seçimlerin öncesinde geldi.

İsrail ordusu Gazze'deki hedefleri vurdu

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın yönetiminde olan Gazze'den Tel Aviv'e fırlatılan ve 7 kişnin yaralanmasına yol açan roket saldırısı sonrası İsrail'in yanıtının sert olacağını söylemişti.

İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'a ait hedeflerin vurulduğunu açıkladı.

Filistin güvenlik yetkililerine göre vurulan hedeflerden birisi Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde bulunan eğitim kampı, diğeri de Gazze'nin batısında kıyıda yer alan Hamas'a ait bir diğer noktaydı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahshon da Twitter'dan paylaştığı mesajda "İsrail'i ve İsraillileri Hamas terör ve saldırısından koruyacağız" mesajını paylaştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG