Erişilebilirlik

ABD Askerlerinin Afganistan'daki Geleceği


ABD Askerlerinin Afganistan'daki Geleceği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Washington, NATO güçleri Afganistan’dan çekildikten sonra ülkede kalacak olan Amerikan askerlerinin suç işlemeleri durumunda Afgan yasalarınca yargılanmamalarını şartkoşuyor

Afganistan hükümeti adına konuşan bir yetkili, Başkan Obama’nın Amerikan ordusunun Afganistan’da yaptığı hataları itiraf etmesi durumunda tarafların Amerikan askerlerinin evlere baskın yapma yetkisi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Amerika’nın Afganistan’da asker bırakmak için en önemli koşulu, Amerikalı askerlerin Afgan kanunlarınca yargılanmaması.

Ekim ayında bir NATO toplantısında konuşan Savunma Bakanı Chuck Hagel, bu konunun tartışmaya açık olmadığını belirtmişti: “Bizim bu konudaki tutumumuz başından beri gayet açık.”

17 sivili öldürmekten şu anda ömür boyu hapis yatan, Amerikan ordu mensubu Robert Bales’in yaptıkları, şüphesiz, akıllarda kalan en üzücü olay. Kandahar’da meydana gelen bu olayda çocuklar da hayatını kaybetmişti.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon, Amerika’nın uzun zamandır varolan ve askerlerinin başka ülke kanunları altında yargılanmasını engelleyen bir yasaya sahip olduğunu hatırlatıyor: “Askerlerimizin zaman zaman suç işlediklerinin farkındayız. Bazen bunlar çok çirkin suçlar da olabiliyor fakat biz onları bu faaliyetlerinden sorumlu tutuyoruz. Onlara hiçbir zaman müsamaha etmeyeceğiz ama kontrol hep bizde olacak çünkü dünyada farklı seviyede gelişmişliğe ulaşmış kanunlara ve yargı sistemlerine sahip birçok ülke var ve askerlerimizin siyasi nedenlerden bu kanunlara takılıp kalmasını istemiyoruz.”

Hassas olan diğer bir konu da Amerikan ordusunun militanlarla mücadele ettiği sırada Afgan evlerine girip giremeyeceği.

Amerikalı yetkililer, Afganlılar’ın güvenlik anlaşmasını kabul edeceklerinden emin çünkü birçok kişi 2014 sonrasında barışın sağlanması Amerikan ordusuna bağlı.

Afgan güvenlik güçleri gelişmeye devam ediyor fakat asilerle tek başlarına mücadele edebilmeleri için daha zamana ihtiyaçları var.
Amerikalı yetkililer ülkede Afgan’lıları eğitip, yardımcı olacak 12 bin asker bırakmayı düşünüyor.

Bu rakam, Afganistan’daki güvenliğin yanısıra, uzlaşma çalışmalarının sonucuna, Taleban’ın durumuna, El-Kaide militanlarının sayısına ve Pakistan’ın işbirliğine de bağlı.

Savunma Bakanı Hagel, Amerikalı askerlerin ülkede kalması konusunda verilecek kararın Afgan yetkililerin davetiyle olacağını ve bunun da yakında gelmesi gerektiğini belirtti: “Ne kadar erken olursa, o kadar iyi olur. Hepimizin plan yapıp, hazırlanmak için zamana ihtiyacımız var.”

Irak’ta giderek artan şiddet, Washington’a tekrarlamak istemediği bir hatayı anımsatıyor. Irak’ta bir güvenlik anlaşmasına varılaması nedeniyle ordu tamamiyle ülkeden çekilmişti.

Amerika’nın Afganistan’da güvenliği sağlama çabaları 12 yıldır devam ediyor.

Amerikan tarihindeki en uzun süren bu savaşın sonucu, önümüzdeki günlerde verilecek olan kararlara bağlı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG