Erişilebilirlik

ABD Askerlerinden Pentagon'a Suçlama


Irak Savaşı’nda görev yapan 629 eski asker, 2003 yılında, hardal gazı da dahil olmak üzere değişik türdeki kimyasal maddelere maruz kaldıklarını, Pentagon’un durumu bildiği halde önlem almadığını iddia etti

Irak Savaşı’na gönderilen Amerikalı askerlerden bazıları 2003 yılından bu yana kimyasal silah malzemelerine maruz kaldıklarını, Pentagon’un bu durumu engellemek için herhangi bir adım atmadığını iddia etti.

Amerika Savunma Bakanlığı’na yönelik bu suçlamada bulunan 629 askerin iddiası New York Times gazetesinde yayınlandı.

Gazete, Perşembe günü yayınladığı haberde, askerlerin kimyasal maddelere maruz kaldıklarını Irak’tan döndükten sonra doldurdukları formlara yazdıklarını, bu formların bir iç soruşturma sırasında Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından farkedildiğini yazdı.

Haberde, 629 askeri personelin hardal gazı da dahil olmak üzere değişik türdeki kimyasal maddelerle temas ettiklerinin bilindiğini de iddia edildi.

New York Times, Amerikalı askerlerin yanı sıra bölgede bulunan diğer yabancı ve Iraklı askerlerin, Amerikan hükümeti adına çalışan kişilerin ve Iraklı sivillerin de büyük bir ihtimalle aynı kimyasal maddelere maruz kaldıklarını bildiriyor.

Gazete, Pentagon yetkililerinin bu kadar fazla sayıdaki askerin kimyasal maddelere maruz kaldığını fark edemediklerini ve gazlardan etkilenen askerlere tıbbi tedavi sağlayarak durumlarını takip etmediğini de yazıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG