Erişilebilirlik

ABD Askerleri Bagram Üssü'nden Ayrıldı


Amerikan birlikleri Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nden ayrıldı.

Adını açıklamayan üst düzey Amerikalı bir yetkili, “Tüm Amerikan askerleri ve NATO birlikleri bugün itibariyle Bagram Hava Üssü’nden ayrıldı” dedi. Çekilme işlemi, 20 yıllık savaş sonrasında Taleban’la varılan anlaşma doğrultusunda yapıldı.

Bagram Üssü'nde ABD Askeri Kalmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Amerikan ordusu, Afganistan’daki savaşı ve lojistik destek faaliyetlerini başkent Kabil’in 60 km kuzeyinde bulunan Bagram üssünden yönetiyordu. Bu nedenle askerlerin üsten ayrılması ABD’nin Afganistan’a askeri müdahalesinin sona ermesini sembolize eden adım olarak değerlendiriliyor.

Hava üssü Afganistan hükümetine devredildi. Kabil hükümetinin Taleban’a karşı mücadelesi ise sürüyor.

Afgan hükümeti adına konuşan bir yetkili, Cumartesi günü düzenlenecek resmi bir törenle devir-teslim işleminin gerçekleştirileceğini söyledi.

Associated Press ajansına konuşan Amerikalı yetkili, Afganistan’daki ABD güçlerinin komutanı Austin Miller’in, başkent Kabil’de konuşlanan birlikleri korumak için gerekli güce sahip olduğunu ve bu gücü kullanmaya yetkisi bulunduğunu söyledi.

Bu hafta konu hakkında konuşan iki ABD’li yetkili daha, Amerikan birliklerinin çoğunun 4 Temmuz itibariyle ülkeden ayrılmış olacağını, sadece büyükelçiliği korumak üzere az sayıda askerin kalacağını kaydetmişti.

Taleban sözcülerinden Zabihullah Mujahid, Amerikan askerlerinin üsten ayrılmasını memnunlukla karşıladıklarını dile getirdi.Sözcü, “Bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Afgan halkı yabancı güçlerin çekilmesiyle istikrar ve barışa daha da yakın” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG