Erişilebilirlik

ABD Arakan’daki Şiddet Olaylarından Kaygılı


ABD, Myanmar’ın Arakan vilayetinde yaşananlardan dolayı derin kaygı duyduğunu ve Myanmar hükümetiyle yakın temas halinde olduğunu açıkladı.

Bakanlığın Doğu Asya ve Pasifik İşleri Dairesi’nden bir sözcü Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Konuyu en üst kademeler nezdinde hem kamuya açık ortamda hem de özel olarak gündeme getirdik. Burma’nın komşuları ve diğer uluslararası ortaklarla da temas halindeyiz” dedi. Myanmar, Burma olarak da biliniyor.

Sözcü, “Büyük çaplı şiddet olaylarına dair haberlerden ve bunların sivil nüfus üzerindeki etkilerinden derin kaygı duymaya devam ediyoruz” dedi.

Bununla birlikte, Dışişleri Bakanlığı, Myanmar hükümetinin Kızılhaç üzerinden insani yardımlara erişim izni verme kararlılığı gösterdiğine dair işaretlerden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Son şiddet dalgası, 25 Ağustos’ta Arakanlı bir isyancı grubun, azınlık grubu zulümden kurtarmaya çalıştıkları gerekçesiyle polis kontrol noktalarına ve bir ordu üssüne saldırmasından sonra başlamıştı.

Bunun sonrasında çıkan çatışmalar ve ordunun operasyonunda en az 400 kişi hayatını kaybetti ve Arakanlı Müslümanlar’ın Bangladeş’e kaçışını tetiklerdi.

BM, 25 Ağustos’tan bu yana 146 bin civarında kişinin sınırı geçerek Bangladeş’in Cox’s Bazaar bölgesine sığındığını kaydediyor.

Yetkililer, BM Dünya Gıda Programı’nın Bangladeş’e geçen onbinlerce kişiye gıda yardımı yaptığını bildirirken, kamplarda yaşayanlar dahil mültecilere destek için 11,3 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

ABD, 25 Ağustos’ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu adlı grup tarafından güvenlik noktalarına düzenlenen saldırıları kınamış, Myanmar’daki tüm etnik grupları “barış ve istikrar yolunda çalışmaya” çağırmıştı.

Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi ise, ordunun uyguladığı şiddetten dolayı sert şekilde eleştiriliyor. Birçok gözlemci, Aung San Suu Kyi’nin, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlar’a kötü muamelesine dair haberleri önemsiz gösterdiğini söylüyor. Nobel Barış Ödülü sahibi olan Aung San Suu Kyi, Rohingya krizi hakkında büyük bir dezenformasyon olduğunu savunuyor.

İnsan hakları savunucuları ise, Myanmar hükümetini şiddete son vermeye çağırıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Dünya hükümetleri Aung San Suu Kyi ve Myanmar ordusu üzerinde, şiddet uygulamaya son vermeleri için çok sıkı baskı yapmalı” diye konuştu.

Robertson, ABD ve uluslararası toplumu da mültecilere daha fazla insani yardım ve ilaç yardımı yapmaya davet etti.

Robertson, Trump yönetiminden yaşananlarla ilgili çok az yorum gelmesini de eleştirdi ve bunu “şok edici” olarak niteledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG