Erişilebilirlik

ABD’de Anayasa Mahkemesi Tartışması Sürüyor


ABD Anayasa Mahkemesi
ABD Anayasa Mahkemesi

Amerika’da Anayasa Mahkemesi yargıcı Antonin Scalia’nın ani ölümü sonrası bu koltuğu kimin dolduracağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Cumhuriyetçi Partili Nevada valisi Brian Sandoval’ın, Beyaz Saray tarafından araştırıldığı haberleri gelirken, kamuoyu gözünde oldukça popüler olan Sandoval, bu pozisyonla ilgilenmediğini açıkladı

52 yaşındaki vali, Scalia’dan boşalan sandalyeye aday olmama kararıyla ilgili bir neden ortaya koymadı.

Beyaz Saray, Başkan Obama’nın bu ömür boyu göreve önerilebilecek isimleri içeren bir listeyi gözden geçirdiği bildiriliyor. ABD Anayasa mahkemesi 9 üyeden oluşuyor. Obama, Senato’nun onaylaması için önereceği ismi ne zaman belirleyeceği ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Antonin Scalia'nın ölümü Anayasa Mahkemesi'nde muhafakarlar lehine olan dengeyi bozmuş oldu
Antonin Scalia'nın ölümü Anayasa Mahkemesi'nde muhafakarlar lehine olan dengeyi bozmuş oldu

Ancak yeni atama son derece büyük tartışmalara neden oluyor. Obama, başkanlığı süresince mahkemeye iki aday atadı ve Scalia için de bir isim önermeyi planlıyor. Amerikan anayasası, Anayasa Mahkemesi’ne atamalarını başkanın görevleri arasında sayıyor.

Ancak Senato’daki Cumhuriyetçi liderler, Obama’nın adayını görüşmeyi bile reddediyor ve yeni yargıcın bir sonraki ABD başkanı tarafından belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Bu atama oldukça kritik. Çünkü Scalia, 30 yıl boyunca mahkemenin en muhafazakar ismiydi ve mahkemede 5’e karşı 4 muhafazakar çoğunluğu sağlıyordu. Anayasa mahkemesindeki 4 liberal yargıç, bugüne kadar liberal siyasi kararlara genel olarak destek çıktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG