Erişilebilirlik

ABD Anayasa Mahkemesi Asker Cenazelerinde Gösteri Konusunu Görüşüyor


ABD Anayasa Mahkemesi Asker Cenazelerinde Gösteri Konusunu Görüşüyor
ABD Anayasa Mahkemesi Asker Cenazelerinde Gösteri Konusunu Görüşüyor

Amerikan Anayasa Mahkemesi, askerlerin cenaze törenlerinde protesto gösterisi düzenleyenlerin aşağılayıcı pankartlar açmasının Anayasa’nın ifade özgürlüğü maddesi tarafından korunup korunmadığını görüşüyor.

Mahkeme, Irak savaşında hayatını kaybeden bir askerin babasıyla, cenaze töreninde gösteri düzenleyen bir kilise arasındaki davayı görüyor. Kansas eyaletindeki Westboro Baptist Kilisesi, Matthew Snyder adlı askerin cenaze töreninde protesto gösterisi düzenlemiş ve askerin ‘eşcinselliğe hoşgörüyle yaklaştığı için öldüğünü’ ifade eden pankartlar açmıştı. Gösteri sırasında “tanrı senden nefret ediyor” gibi ifadelere yer veren pankartlar açılmıştı.

Askerin babası Albert Snyder, kilisenin oğlunun cenaze töreninin huzurunu bozduğunu, bu eylemin taciz olduğunu savunarak davacı oldu. Ancak bazı kesimlerin, Snyder’ın haklı bulunmasının ifade özgürlüğü ilkesini yıpratacağını savunuyor.

Amerikan Anayasa Mahkemesi cenaze törenlerinde gösteri yapılmasının yasaklanması ihtimalini de ele alacak.

Amerika’da tüm protesto gösterileri Anayasal güvenceyle korunuyor. Alt mahkeme Snyder ailesini haklı bularak kiliseyi 11 milyon dolar tazminat ödemeye zorlamıştı, ancak temyiz mahkemesi bu kararı iptal etti. Anayasa Mahkemesi’ndeki davanın aylar sürmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG