Erişilebilirlik

Amtrak Treninde Bütçe Kesintisi


Amtrak Treninde Bütçe Kesintisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Amerikan Kongresi ulusal demiyolu şirketi Amtrak’in bütçesini arttırmayı öngören bir öneriyi reddetti. Cumhuriyetçiler’in kontrolundeki panel Philadelphia’daki kazadan hemen birkaç saat sonra Amtrak’in bütçesinde ciddi kesintiler yaptı. Kazada 8 kişi öldü onlarca kişi yaralandı.

Müfettişler henüz Washington’dan New York’a giden trenin hangi nedenle raydan çıktığını belirleyemedi. 250 yolcu taşıyan Washington-New York treni Philadelphia’da bir virajda yoldan çıkmıştı. Philadelphia Belediye Başkanı kaza mahallini “tam anlamıyla felaket görüntüsü” diye tanımladı. Başkan Michael Nutter,

“Gündüz gözüyle durum hem çok acı verici hem inanılmazdı. Gece karanlığında o kadar kişinin buradan sağ kurtulması inanılmaz. Arkamızdaki trenden çıkmaya çalışan insanlar gördüm. Bu nasıl oldu bilmiyorum ama halimize şükrettim” dedi.

Irak Savaşı muharibi ve Pennsylvanialı eski milletvekili Patrick Murphy kaza sırasında trendeymiş. Murphy, “Acil çıkış kapısına gittim ve kapıyı iterek açabildiğim kadar açtım. Sonra restoran vagonunda yürüyebilecek durumda olan herkes kapıya hücum etti. Yardım edebildiklerime yardım ederek dışarı çıkmalarını sağladım” dedi.

Ancak herkes bu kadar şanslı değildi. Yetkililer ölü sayısının artabileceğini söylüyor. Philalelphia Temple Üniversite Hastanesi doktoru Herbert Cushing, 8 kişinin durumunun kritik olduğunu ve 3 kişiyi doğrudan ameliyata aldıklarını söyledi.

Kazayla ilgili ayrıntılı bir soruşturma başladı. Bazı siyasetçiler uzun süredir Amerika’da demiryolu altyapısının ciddi biçimde yatırıma ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Oregon eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Peter Defazio, “Amtrak’ın iyi durumda işlemesi için 21 milyar dolarlık yatırım ihtiyacının karşılanmadığını ve her yıl daha kötüye gittiğini söyledi.

Başkan Obama tren yollarına yatırımı savunuyor. Cumhuriyetçi siyasetçiler ise Amtrak’in gelecek yılki bütçesinden 290 milyon dolar kesinti yapılmasında ısrarlı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG