Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi'nden Kongre Baskını Komisyonuna Kabul Oyu


27 Mart 2021 - ABD Kongresi Temsilciler Meclisi salonu
27 Mart 2021 - ABD Kongresi Temsilciler Meclisi salonu

ABD Temsilciler Meclisi, eski Başkan Donald Trump destekçilerinden oluşan bir grubun 6 Ocak’ta Kongre binasına düzenlediği baskınla ilgili soruşturma yürütülmesi için komisyon kurulmasını oy çokluğuyla onayladı. 10 üyeli komisyonun kurulmasına 175'e karşı 252 kabul oyu çıktı.

35 Cumhuriyetçi, Demokratlar'la aynı safta oy kullanarak, parti çizgisinden ayrıldı. Demokratlar’ın, az farkla da olsa çoğunlukta oldukları Temsilciler Meclisi’nde önerinin onaylanması için Cumhuriyetçiler’in desteğine ihtiyaçları zaten bulunmuyordu.

Ancak Kongre’nin Senato kanadında her iki partiden de 50’ye 50 şeklinde eşit sayıda üye olduğundan, söz konusu yasa tasarısının Senato’dan geçip geçmeyeceği net değil. Tasarının 100 üyeli Senato’da onaylanması için en az 60 oy gerekiyor.

Cumhuriyetçiler’in Senato’daki lideri Mitch McConnell, öneriye karşı mesafeli. McConnell’ın dışında birçok üst düzey Cumhuriyetçi de yeni komisyon kararına muhalif tutum sergiliyor. Temsilciler Meclisi’nde oluşturulması planlanan komisyonun kurulması halinde, Trump’ın, başkanlık seçimlerine hile karıştığı iddiasıyla Kongre’ye düzenlenen baskını teşvik etmede oynadığı rol de yeniden mercek altına alınmış olacak.

6 Ocak’ta başkent Washington’da toplanan kalabalık bir grup Trump destekçisi, Başkan Joe Biden’ın seçim galibiyetinin Kongre’de onayı için oylamaya sunulduğu sırada şiddet yoluyla Kongre binasına girmişti. Olaylarda, aralarında iki polis memurunun da bulunduğu 5 kişi yaşamını yitirdi. İki polis memuru da baskının ardından intihar etti.

3 Kasım 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden ve hile karıştığını iddia eden eski Başkan Trump ve seçim kampanyası yetkilileri konuyla ilgili olarak onlarca dava açtı. Ancak Trump ve destekçilerinin hileli seçim iddiaları, bu dava kararlarının yanı sıra Adalet Bakanlığı ve eyalet seçim yetkilileri tarafından da asılsız bulundu.

6 Ocak olaylarının incelenmesi için kurulması planlanan komisyonun, 11 Eylül 2001 tarihinde El Kaide’nin Amerika’ya düzenlediği terör saldırılarının partilerüstü bir komisyonda incelenmesi için geçmişte kurulan komisyonla benzer olması hedefleniyor. Komisyon kurulursa, 31 Aralık 2021 tarihine kadar incelemeleri tamamlayarak bir rapor yayınlayacak.

Cumhuriyetçiler’in önemli bir çoğunluğu konuyla ilgili komisyon kurulmasına karşı çıkmaya devam ederken, bazı Cumhuriyetçiler bağımsız bir soruşturma zemini oluşturulması fikrine destek veriyor. Tasarının destekçilerinden Temsilciler Meclisi Tüzük Komisyonu üyesi Cumhuriyetçi milletvekili John Katko, “11 Eylül komisyonuna benzer bir şekilde bağımsız bir inceleme yürütülmesi 6 Ocak’la ilgili siyasi tartışmaların ortadan kaldırılması için de çok önemli. Bu gerçeklerle ilgili bir durum, partizanlıkla ilgili değil” şeklinde konuştu.

Üst düzey Cumhuriyetçiler ise söz konusu komisyonun misyonunun sadece 6 Ocak’la ilgili olmaması gerektiğini savunuyor ve 2017 yılında Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Steve Scalise’in silahla vurulma olayını da örnek göstererek, komisyonun kapsamına diğer ‘siyasal şiddet olaylarının’ da dahil edilmesini talep ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG