Erişilebilirlik

CANLI BLOG- "Azil Tasarısı Pazartesi Sunulacak"

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Ted Lieu, Başkan Donald Trump hakkında hazırladıkları azil tasarısını Pazartesi günü sunacaklarını açıkladı

18:52 9.1.2021

“Amerikalılar’ın Çoğunluğu Trump’ın Hemen Azledilmesinden Yana”

Amerika’nın başkenti Washington’da Başkan Donald Trump destekçileri arasında bir grubun Kongre binasını işgal etmesinin ardından tepkiler hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanattan devam ediyor. Anket sonuçları da, Amerikalılar’ın çoğunluğunun Trump’ın bir an önce görevden alınması taraftarı olduğu yönünde.

Reuters haber ajansı ile Ipsos araştırma kurumunun, Kongre’de yaşanan tarihi şiddet olaylarının ardından Perşembe ve Cuma günü yaptığı anketin sonucuna göre, Amerikalılar’ın yüzde 57’si Başkan Trump’ın azledilmesi taraftarı.

3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerinde Trump’a oy verdiğini söyleyen her 10 Amerikalı seçmenden 7’si, Trump’ın destekçileri arasında kalabalık bir grubun Kongre binasını basarak şiddet eylemlerine başvurmasına tepki gösterdi.

6 Ocak 2020 - Trump destekçilerinin birinin taşıdığı bayrak
6 Ocak 2020 - Trump destekçilerinin birinin taşıdığı bayrak

Daha önce de azledilme sürecinden geçen Trump’ın görevden alınması için atılacak bu ikinci adıma destek verenlerin büyük bir çoğunluğu Demokrat. Reuters anketine yansıyan sonuçlara göre, her 10 Demokrat’tan 9’u Trump’ın azledilmesinden yana. Bu oran Cumhuriyetçiler arasında yüzde 20’de kalıyor.

Trump destekçilerinin eylemlerini destekleyenlerin oranı ise Reuters anketine yüzde 12 olarak yansıdı. Katılımcıların yüzde 9’u bu eylemlere katılan Amerikalılar’ı “endişelenen yurttaşlar” olarak tanımlarken, yüzde 5’i bu grubun “vatansever” olduğunu savundu.

Diğer taraftan, aralarında çok sayıda Cumhuriyetçi’nin de bulunduğu yüzde 79’luk bir kesim şiddete dayalı Kongre baskınına katılanları “suçlu” ya da “ahmak” olarak nitelendirdi.

Haberin devamı için tıklayın.

05:53 9.1.2021

Donald Trump'ın Seçim Kampanyası Hesabı da Askıya Alındı

Twitter, Başkan Donald Trump'ın kişisel hesabını, Başkan'ın daha fazla şiddeti teşvik etme riski karşısında askıya almasının ardında, Trump'ın seçim kampanyasına ait @TeamTrump hesabı da askıya alındı.

05:21 9.1.2021

Trump Resmi Başkanlık Twitter Hesabını Kullandı: "Susturulmayacağım"

Twitter’ın kişisel hesabını askıya aldığı Başkan Donald Trump, resmi başkanlık hesabı olan @POTUS isimli hesabı kullanarak Twitter’dan mesaj paylaştı.

Bu hesaptan Trump’ın paylaştığı mesajlar çok kısa bir süre içinde silindi.

Başkan Trump'ın bu mesajı, VOA Beyaz Saray muhabiri Steve Herman'ın belirttiğine göre Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Judd Deere tarafından Beyaz Saray muhabirlerine de gönderildi.

Yazdığı mesajlarda Trump kendisinin ve destekçilerinin susturulamayacağını söyledi ve başka web sayfalarıyla görüşmelerinin yanı sıra kendi iletişim platformlarını oluşturmak için çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Twitter'ın ifade özgürlüğüyle bir alakası olmadığını belirten Trump, platformun sadece radikal sola özgürce ifade hakkı tanıdığını söyledi.

Başkan Trump mesajını "Takipte kalın" diye bitirdi.

Başkan Trump’ın Twitter’dan silinen mesajının tamamı şöyle:

"Uzun zamandır söylediğim gibi, Twitter ifade özgürlüğünü yasaklama konusunda daha da ileri gitti. Ve bu akşam Twitter çalışanları, Demokratlar ve radikal sol ile birlikte çalışarak beni ve sizi, bana oy veren 75 milyon vatanseveri susturmak için hesabımı platformlarından kaldırdı.

Twitter özel bir şirket olabilir ama devletin 230. Madde (İletişim Uygunluk Yasası’nın) ile sağladığı ayrıcalık olmaksızın çok daha fazla var olamayacaklar. Bunun olacağını tahmin etmiştim. Başka diğer web sayfalarıyla görüşüyoruz ve yakında büyük bir duyuru yapacağız. Ayrıca yakın gelecekte kendi platformumuzu kurma olasılığımızı da değerlendiriyoruz. Susturulmayacağız. Twitter ifade özgürlüğüyle alakalı değil. Tek yaptıkları, dünyanın en kötü niyetli kişilerinin özgürce konuştuğu radikal sol platformunu desteklemek. Takipte kalın."

03:42 9.1.2021

Twitter Trump’ın Hesabını Süresiz Olarak Askıya Aldı

Başkan Donald Trump’ın resmi hesabı Twitter tarafından süresiz olarak askıya alındı. Twitter’dan yapılan açıklamada, ‘‘@realDonaldTrump hesabı tarafından yapılan son iletilerin ve bunların içeriğinin –bunların Twitter’da ya da Twitter dışında nasıl algılandıklarını göz önünde bulundurarak- daha fazla şiddeti teşvik etme riski karşısında süresiz olarak askıya alındığı belirtildi.

Açıklamanın kalanında ‘‘Bu hafta yaşanan korkunç olaylar çerçevesinde Çarşamba günü Twitter yönetmeliğinin daha fazla ihlal edilmesi durumunda bu adımı atabileceğimizi açıkça belirtmiştik. Kamu yararı çerçevemiz, halkın seçilmiş yetkililerden ve dünya liderlerinden doğrudan haber alabilmesini içerir. Bu çerçeve, kişilerin açık beyanda bulunma yetkisine sahip olması prensibi üzerine kuruludur. Ancak son yıllarda birçok kez bu hesapların kurallarımızdan üstün olmadığını ve Twitter’ın şiddeti ve diğer şeyleri teşvik etmek için kullanılamayacağını açıkça belirttik. Politikalarımız ve bunların uygulanması konusunda şeffaf olmaya devam edeceğiz’’ sözleri kullanıldı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG