Erişilebilirlik

CANLI BLOG- "Azil Tasarısı Pazartesi Sunulacak"

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Ted Lieu, Başkan Donald Trump hakkında hazırladıkları azil tasarısını Pazartesi günü sunacaklarını açıkladı

01:09 10.1.2021

“Azil Tasarısı Pazartesi Sunulacak”

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Ted Lieu, Başkan Donald Trump hakkında azil tasarısını Pazartesi günü sunacaklarını açıkladı.

Lieu, 2019 yılının Aralık ayında Trump’a yönelik ilk azil tasarısının Temsilciler Meclisi’nde onaylanması sürecinin aktif katılımcılarından biriydi. Ancak daha sonra Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’daki azil davasının sonunda Trump, siyasi rakibi Joe Biden'ı hedef almak için ABD’nin Ukrayna'ya yapacağı yardımı kullandığı yönündeki suçlamalardan beraat etmişti.

Demokrat Kongre üyesi Ted Lieu
Demokrat Kongre üyesi Ted Lieu

Mecliste California eyaletini temsil eden Lieu Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, Kongre’ye Trump destekçilerince Çarşamba günü düzenlenen baskının ardından hazırlanan yeni azil tasarısını Pazartesi günü Temsilciler Meclisi’ne sunacaklarını bildirdi. Mesajında Lieu, kendisinin yanı sıra diğer iki Demokrat Kongre üyesi David Cicilline ve Jamie Raskin ile Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu ekibi tarafından hazırlanan tasarının 180 imzaya ulaştığını bildirdi.

Haberin tamamı için tıklayın.

22:53 9.1.2021

FBI En Fazla Aranan Saldırganların Resimlerini Yayınladı

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 6 Ocak’ta başkent Washington’da Kongre binasını işgal eden Başkan Donald Trump yanlısı saldırganların fotoğraflarını yayınlayarak halktan yardım istedi.

FBI, işgal sırasında çekilen birçok fotoğrafı resmi internet sitesinden yayınlayarak, fotoğraflardaki kişileri tanıyanların kendilerini arayarak bilgi vermesini talep etti.

FBI internet sitesinde şu açıklamaya yer verildi:

“6 Ocak olayları sırasında suç işleyenleri bulmak için tüm araştırma kaynaklarımızı agresif bir şekilde kullanıyoruz. Suça karışanları yakalamak için federal, eyalet ve yerel ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Eğer siz de olay günü yasa dışı şiddet eylemlerine tanık olduysanız ya da yayınladığımız fotoğraflardaki olaylarla ilgili herhangi bir bilginiz varsa, her türlü bilgi, fotoğraf veya videoyu bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.”

21:08 9.1.2021

“Medyaya Saldırılardan Hesap Sorulsun”

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başkan Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını işgali sırasında medya mensuplarına, haber ekipmanlarına yapılan birçok saldırının derinlemesine araştırılması ve faillerinden derhal hesap sorulması çağrısında bulundu.

CPJ, 6 Ocak'ta Trump yanlısı saldırganların birçok medya kuruluşuna bağlı olarak olaylar sırasında görevlerini yapan muhabirlere, foto muhabirlerine fiili ve sözlü saldırıda bulunduğunu kaydetti. CPJ, Trump yanlılarının medya mensuplarına saldırı, sataşma ve tehditlerinin yanı sıra haber ekipmanını parçaladıklarını gösteren video ve fotoğraflarının birçok yayın organında yayınlandığını belirtti.

CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, gazetecileri tehdit eden ve onlara saldıran kişilerin bu eylemlerinden sorumlu tutularak cezalandırılması gerektiğini belirterek, “ABD Kongre Binası'na saldırı sırasında medyaya uygulanan şiddetin demokraside yeri yoktur. Son dört yılda Trump bireysel olarak medya kurumlarına saldırıp hedef göstermiştir. Trump yönetimi de medya kurumlarına aynı şekilde davranmıştır. Dünyanın şimdi tanık olduğu gibi sadece halkı bilgilendirmek için işlerini yapmaya çalışan muhabirlere saldırılar cezasız kalırsa bu durum çeteleri daha da cesaretlendirebilir ”dedi.

20:49 9.1.2021

Pelosi’nin Kürsüsünü Taşıyan Saldırgan Tutuklandı

ABD Kongresi’nde Çarşamba günkü olaylar sırasında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kürsüsünü taşırken görüntülenen eylemci Cuma geç saatlerde federal güvenlik görevlileri tarafından tutuklandı.

Cezaevi kayıtlarına göre, hakkında federal arama emri çıkartılan, Florida eyaletinden 36 yaşındaki Adam Christian Johnson tutuklanmasının ardından Cuma gecesi eyaletin Pinellas ilçesindeki cezaevine kondu. Kefalet izni verilmezken, Johnson’ın avukatının olup olmadığı da net değil.

Johnson sosyal medya platformunda tespit edilen kişilerden biriydi, kimliği Florida eyaletinin Tampa kentine 40 kilometre mesafedeki bir bölgenin yerel gazetesi tarafından saptanmıştı.

Kürklü-boynuzlu saldırgan da tutuklandı

Christian'ın ardından da kürklü ve boynuzlu bir kostüm giyen, yüzü boyalı ve elinde Amerikan bayrağı takılı mızrakla görüntülenen saldırganın da tutuklandığı haberi geldi.

Adalet Bakanlığı, Jake Engeli olarak da bilinen Chansley'nin, polise kendisinin teslim olduğunu bildirdi. Chansley'nin Perşembe günü FBI'ın Washington ofisini aradığı ve gönüllü olarak görevlilerle görüştüğü bilgisi verildi. Bakanlığın açıklamasında, "Chansley, Başkan'ın tüm 'vatanseverlerin' 6 Ocak 2021'de Washington'a gelmeleri talebi üzerine, Arizona'dan diğer 'vatanseverlerle' birlikte grubun bir parçası olarak geldi" denildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, yetkililer, 33 yaşındaki Jacob Anthony Chansley'nin Cumartesi günü tutuklandığını bildirdi.

Kongre’nin, 3 Kasım seçimlerinde Seçiciler Kurulu oylamasının sonucunu tescil etmek üzere toplandığı sırada Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin baskınına uğramasından sonra FBI, olaylara karışanların tespit edilmesi için halktan yardım istemişti.

Olaylarda Kongre’de görevli bir polis memuru dahil beş kişi hayatını kaybetti.

Johnson ve Chansley'nin tutuklanmasının yanında, olaylarla ilgili olarak en az 13 kişiye daha bölge mahkemesi tarafından suçlamalar yöneltildi. En az 40 kişi hakkında da başkent Washington’daki üst mahkemede daha hafif suçlamalar getirildi.

Bu kişilerin çoğu suçlamaların yapılmasının ardından şartlı tahliye oldu ve yargıç tarafından, duruşmaya çıkma ya da avukatlarıyla görüşme haricinde Washington’a geri gelmeleri yasaklandı.

Bunlar arasında Pelosi’yi tehdit etmek ve ruhsatsız ateşli silah ve ruhsatsız mühimmat bulundurmakla suçlanan Cleveland Meredith ve Pelosi’nin masasına ayaklarını uzatırken görüntülenen Richard Barnett de bulunuyor.

Adalet Bakanı Vekili Jeffrey Rosen dün yaptığı açıklamada, Kongre baskını sırasında suç eyleminde bulundukları kanıtlanan kişilerin adalet önüne çıkarılacağını söylemişti.

Rosen ayrıca, olaylarda hayatını kaybeden Kongre polisi Brian Sicknick’in ölümüyle ilgili olarak FBI ve Washington polisinin ortak soruşturma yürüteceğini açıklamıştı.

FBI Washington Saha Ofisi Sorumlu Müdür Yardımcıs Steven D’antuono da, “Washington’dan ayrılmış olsanız bile, Kongre binasındaki suç eylemlerine karıştığınızı tespit edersen kapınızın çalınmasını bekleyebilirsiniz” diye konuşmuştu.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG