Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Yardımı Başvurularında Rekor Düşüş


4 Mart 2021 - New Hampshire
4 Mart 2021 - New Hampshire

Amerika’da işsizlik yardımı başvuruları geçen hafta, Corona virüsü pandemisinin başlamasından bu yana en düşük seviyeye indi. Yeni başvuruların 400 binin altında olduğu belirtilirken, bu, pandemide resesyona giren ülkede istihdam alanında ilerlemenin işareti olarak yorumlanıyor.

29 Mayıs’ta biten hafta boyunca eyalet bazında işsizlik yardımı için başvuranlarının sayısı 385 bin olarak kayıtlara geçti. ABD Çalışma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, bu rakamın bir önceki hafta 404 bin olduğu hatırlatıldı.

Geçen hafta kaydedilen yeni işsizlik yardımı başvuruları sayısı, geçen yıl pandeminin ilan edildiği Mart ayından bu yana en düşük seviyede seyretti.

Challanger, Gray & Christmas adlı işe yerleştirme firmasının bugün yayınladığı bir başka raporda da, her ne kadar Amerika’daki işverenlerin işten çıkarma oranı geçen ay yüzde 7 artarak 24 bin 586’ya ulaşsa da, şu an kaydedilen aylık işten çıkarmaların geçen yıl Mayıs ayına kıyasla yüzde 93,8 daha az olduğu belirtildi.

2021 yılının ilk beş ayında kayıtlara geçen toplam işten çıkarma sayısı ise 192 bin 185. Bu rakamın da geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 86 oranında daha az olduğu belirtiliyor.

Ülkede aşılama da hız kazanmış durumda ancak birçok sektörde iş verenler hala çalışan bulmakta zorlanıyor. Araştırmalara göre bunun nedeni, birçok Amerikalı’nın devam eden işsizlik yardımlarından yararlanmayı tercih etmesi, okulların çoğu hala kapalı olduğundan çocuklara bakmak zorunda kalmaları ve aşılama yaygınlaşmış olmasına rağmen virüse yakalanmaktan korkuyor olmaları.

Haftalık işsizlik yardımı başvuruları geçen yıl Nisan ayında 6 milyon 149 bine yükselerek rekor kırmıştı.

Florida ve Texas başta olmak üzere Cumhuriyetçiler’in yönetimindeki en az 24 eyalette federal hükümet fonlu işsizlik yardımları gelecek hafta kesilecek. Ülkedeki işgücünün yüzde 40’ını oluşturan bu eyaletlerde alınan kararın, birçok Amerikalı’yı yeniden iş arama girişiminde bulunmaya iteceği tahmin ediliyor.

Reuters haber ajansının ekonomistlerle yaptığı anketin sonuçlarına göre, Nisan ayında 266 bin yeni işe alım gerçekleşirken, bu rakam Mayıs ayında 650 bine yükseldi. Nisan ayında yüzde 6,1 olarak kaydedilen işsizlik oranının Mayıs ayında yüzde 5,9’a düştüğü tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG