Erişilebilirlik

Blinken'dan Asya'yı İlk Ziyaretinde Çin'e Uyarı


16 Mart 2021 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tokyo ziyareti sırasındaki konuşmasından bir kare
16 Mart 2021 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tokyo ziyareti sırasındaki konuşmasından bir kare

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya’yı ziyareti sırasında Çin’e uyarılarda bulundu. Blinken, Çin yönetiminin “baskıcı ve agresif” eylemleri karşısında Amerika’nın gerektiğinde karşılık vereceğine vurgu yaptı.

İlk yurtdışı ziyaretini Japonya’nın başkenti Tokyo’ya düzenleyen Blinken, Pekin yönetiminin bölgedeki artan etkisi karşısında Asya ülkeleri arasındaki ittifakı güçlendirme çabasında. Çin’in Doğu ve Güney Çin Denizleri’ndeki hak iddiaları Japonya için bir güvenlik kaygısı oluştururken, Çin’in Amerika’yla ilişkilerinde de başlıca sorunlardan biri haline geldi.

Blinken, “Çin istediğini elde etmek için baskıcı ve agresif davrandığında, gerekirse biz de buna karşı koyarız” ifadesini kullandı.

Bakan Blinken’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte düzenlediği Tokyo ziyareti, Başkan Joe Biden kabinesinin üst düzey seviyedeki ilk yurtdışı ziyareti niteliğinde. Ziyaret, Amerika, Japonya, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan Dörtlü (Quad) Grup liderlerinin geçen hafta düzenlediği zirvenin ardından gerçekleştirildi.

Biden yönetimi yetkililerinin Perşembe günü de Alaska’da Çinli yetkililerle bir araya gelerek, dünyanın iki en büyük ekonomisi konumundaki ABD ile Çin arasındaki ilişkileri gözden geçirmesi bekleniyor.

Washington yönetimi Pekin’i rekabet halinde olduğu komşu ülkelere karşı saldırgan tavır sergilemekle suçlarken suçlarken, Çinli yetkililer ise Amerika’nın bölgede karışıklık yaratarak iç işlerine müdahalede bulunduğu iddiasında.

Blinken ve Austin Japon mevkidaşlarıyla ortak yayınladıkları açıklamada, “Çin’in uluslararası düzenle bağdaşmayan davranışları, uluslararası camiaya ve ittifaka, siyasi, ekonomik, askeri ve teknoloji alanlarında zorluk çıkarıyor” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca Amerika ve Japonya’nın, Asya’da dengeleri bozacak ve uluslararası sistemi sarsacak eylemlere karşı durmada kararlı olduğuna vurgu yapıldı.

Kuzey Kore’den Biden yönetimine uyarı

Tokyo’da düzenlenen görüşmelere Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motengi ile Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi ev sahipliği yaptı.

Görüşmede, Kuzey Kore ile ilgili endişeler de yeniden dile getirildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ederek nükleer ve füze sistemi programlarını geliştirmeyi sürdüren Kuzey Kore eleştirilerin odağında olmaya devam ediyor.

Kuzey Kore devlet haber ajansının bugün yayınladığı bir habere göre Pyongyang yönetimi Biden yönetimine uyarıda bulunarak, barış sağlanması için Amerika’nın “sorun çıkarmaması” gerektiğini savundu.

Blinken, Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı mücadelede Japonya ve Güney Kore ile yürütülen işbirliğini önemine de vurgu yaparak, “Kuzey Kore konusunda, bu ittifaktan daha büyük bir stratejik avantajımız yok” dedi.

Amerikalı ve Japon bakanların görüşmesinde Çin’in Doğu Çin Denizi’ndeki politikaları da eleştirildi. Görüşmede, Pekin yönetiminin Doğu Çin Denizi’nde özellikle son dönemlerde etki gücünü arttırması “yasadışı” olarak nitelendirilirken, Amerika’nın Japonya’nın bölgedeki adacıklar üzerindeki haklarını savunmaya devam edeceğinin altı çizildi.

Çin hükümeti, bölgede uzlaşmazlık yaşadığı ülkelerin gemilerinin Doğu Çin Denizi’ndeki hareketlerini kimi zaman şiddet yoluyla engelliyor. Ocak ayında yürürlüğe koyulan yeni bir yasayla Çin sahil güvenlik görevlilerine Doğu Çin Denizi’ndeki yabancı balıkçı teknelerine ateş açma yetkisi verilmesi de ABD ve Japonya’nın kaygı duyduğu konular arasında.

Blinken ile yapılan görüşmede ağırlıklı olarak Çin’le ilgili konuların ele alındığını söyleyen Japon Bakan Motegi, komşu ülke Çin’in bölgede statükoyu “tek taraflı olarak değiştirme eğiliminde” olduğunu savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise düzenlediği basın toplantısında, ABD ile Japonya arasındaki ilişkilerin “herhangi bir üçüncü aktörün çıkarları hedef alınmadan, Asya-Pasifik’te barış ve istikrarın sağlanmasına dayalı olması gerektiğini” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Washington’un, Çin’in “Hong Kong, Tibet, Tayvan ve Şincan’daki insan hakları ihlallerine karşı durmaya da devam edeceğini” belirtti.

Blinken görüşmede Myanmar’da yaşanan darbe ve darbe karşıtı protestoculara yönelik baskıyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

Motegi, Corona virüsü pandemisi nedeniyle geçen yıl ertelenen ve bu yıl 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Tokyo’ya düzenlenmesi planlanan Olimpiyatlar ile ilgili de Biden’ın destek mesajı verdiğini söyledi.

Tokyo ziyaretlerini Başbakan Yoshihide Suga’yı telefonla arayarak sonlandıran Amerikalı iki bakan Blinken ve Austin yarın Güney Kore’nin başkenti Seul’a geçiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG