Erişilebilirlik

J&J Aşısına ABD'de Durdurma Avrupa'da Erteleme


ABD’de Johnson & Johnson firmasının geliştirdiği Corona virüsü aşısının uygulanmasının, kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle geçici olarak durdurulması tavsiye edildi. Tavsiye, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) geldi.

CDC ve FDA’in bugün ortak yayınladığı açıklamada, Johnson & Johnson aşısını olmalarını takip eden günlerde kan pıhtılaşması sorunu yaşayan 6 kadının durumunun araştırıldığı belirtildi. Yaşları 18 ila 48 olan bu kişilerde ayrıca trombosit sayısında azalma görüldüğü de açıklamada yer verilen ayrıntılar arasında.

Ülke genelinde şu ana kadar, tek dozluk J&J aşısından 6,8 milyon doz uygulandı ve çok az sayıda yan etkiye rastlandı.

CDC ve FDA’in açıklamasının ardından, toplu aşılama merkezleri dahil federal düzeydeki dağıtım kanalları, aşının dağıtımı ve uygulanmasına ara verecek. Eyaletler ve diğer tedarikçilerin de aynı adımı atması bekleniyor.

CDC’nin aşı uygulamalarından sorumlu Danışmanlık Komitesi’nin yarın toplanarak J&J aşısı nedeniyle kan pıhtılaşması yaşayan 6 vakayla ilgili raporları incelemesi bekleniyor. FDA de konuyla ilgili soruşturma başlattı.

CDC Direktör Baş Yardımcısı Dr. Anne Schuchat ve FDA Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Peter Marks ortak yaptıkları açıklamada, bu soruşturmalardan sonuç alınana kadar merkezi Amerika’da olan Johnson & Johnson firmasının geliştirdiği Corona virüsü aşısının uygulanmasının askıya alınmasını tavsiye ettiklerini belirtti..

Sağlık yetkilileri ayrıca J&J aşısı olanlara, ilk üç hafta içinde ağır baş, kas ya da bacak ağrısı veya nefes darlığı yaşamaları durumunda ilgili sağlık kurumlarına başvurmaları çağrısı yapıldı.

Şubat ayında acil durum kullanımı onayı alan tek dozluk J&J aşısı, Amerika’da kullanılan Pfizer ve Moderna aşılarına kıyasla çok daha az oranda üretildi.

Dünya genelinde şu an yapılan Corona virüsü aşıları arasında kan pıhtılaşmasına yol açan diğer bir aşı da AstraZeneca aşısı oldu. Merkezi İngiltere’de olan AstraZeneca aşısı henüz Amerika’da kullanım onayı almış değil.

J&J’in geliştirdiği aşının uygulanmasının askıya alındığı haberi Amerika’da borsalarda da etkisini anında gösterdi. J&J’in hisseleri yüzde 3 oranında düşerken, borsanın açılmasına iki saat kala 200 puanlık gerileme yaşandı.

Beyaz Saray'dan açıklama

CDC ve FDA’in tavsiyesinin ardından Beyaz Saray’dan da açıklama geldi. Başkan Joe Biden yönetiminin, Johnson & Johnson Corona aşısından sorumlu koordinatörü Jeff Zients imzasıyla yayınlanan açıklamada, CDC ve FDA’in, Johnson & Johnson aşısının geçici olarak kullanımını, “tedbir amaçlı” durdurma tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

Zients ayrıca J&J aşısının Amerika genelinde kullanılan Corona virüsü aşılarının yüzde 5’ini oluşturduğuna değinerek, bu aşının askıya alınmasının ülkedeki aşılama programını ciddi oranda etkilemeyeceğini kaydetti. Açıklamada, “Başkan Biden’ın attığı adımlar çerçevesinde, 300 milyon Amerikalı’ya yetecek dozda Pfizer ve Moderna aşıları garantiye alınmış durumda” ifadesine yer verildi.

Johnson & Johnson Aşının Avrupa’da Uygulanmasını Erteliyor

ABD'deki tavsiye kararından kısa bir süre sonra Johnson & Johnson da Avrupa’da Corona virüsü aşısının uygulanmaya başlanmasını ertelediğini açıkladı.

Johnson & Johnson’dan yapılan açıklamada, pıhtılaşma vakalarının Avrupalı sağlık yetkilileriyle birlikte incelendiği ve aşının uygulanmaya başlanmasının ertelenmesi kararı alındığı belirtildi.

Yüzlerce doz J&J aşısının önümüzdeki haftalarda Avrupa’ya gönderilmesi bekleniyordu.

Almanya Sağlık Bakanlığı sözcüsü Hanno Kautz Salı günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, aşılama programında değişiklik yapmak gibi bir plan olmadığını söylemiş, “Johnson & Johnson aşısının ne zaman yapılacağına ilişkin bir tarih yok. Ancak ilkesel olarak bu tür uyarıları doğal olarak uluslararası bağlamda ciddiye alıyor ve araştırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa İlaç Dairesi, Johnson & Johnson aşısını olan kişilerde kan pıhtısına yol açtığına ilişkin gelen bilgileri değerlendirmek üzere incelemeye başladığını bildirdi.

Kurumdan yapılan açıklamada, aşıyla ilgili bu bilgilerin bir güvenlik sorununa işaret edebileceği ancak aşılama ile doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisinin olup olmadığının net olmadığı belirtildi.

Uzmanların bu vakaları incelediği ve yeni bir düzenleme konusunda adım atılıp atılmaması gerektiğine karar verecekleri kaydedildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG