Erişilebilirlik

ABD Afganistan'dan Çekilmeyi Yavaşlatıyor


Başkan Obama ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Beyaz Saray'daki basın toplantısında
Başkan Obama ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Beyaz Saray'daki basın toplantısında

Beyaz Saray'da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşen Başkan Obama 9 bin 800 Amerikan askerinin 2016 yılına kadar Afganistan'da kalacağını açıkladı. Obama daha önce bu kuvvetin yarısının 2015 içinde ülkeyi terketmesini öngörüyordu

Başkan Barack Obama Afganistan’da görevlerini sürdüren 9 bin 800 Amerikan askerinin yıl sonuna dek ülkede kalacağını açıkladı. Daha önceden yapılan planlar bu askerlerin yarısının 2015 içinde ülkeyi terk etmesini öngörüyordu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile birlikte Beyaz Saray’da basın toplantısı yapan Başkan Obama, Afganistan’ın hala çok tehlikeli bir yer olduğunu söyledi ve isyancıların saldırılarını sürdürdüğünü ve korkakça intihar saldırılarıyla sivil halkı hedef aldığını belirtti.

Amerika’nın Afganistan’da elde ettiği kazanımları koruma konusunda kararlı olduğunu söyleyen Obama, Amerikan askerlerinin Afgan ordusunu eğitmeyi ve danışmanlık yapmayı sürdüreceğini, terörle mücadele operasyonlarında da onlara destek vereceğini vurguladı.

Başkan Obama daha önce ülkedeki Amerikan askeri sayısının sene sonuna kadar 5 bin 500’e ve 2017’de görevden ayrıldığında bundan da az bir sayıya indirileceğini açıklamıştı. Başkan şimdilik zamanlamanın değişikliğe uğrayacağını ancak 2017 tarihinin sabit kalacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gani ise Amerikan askerlerinin geri çekilme takvimindeki esnekliğin ülkedeki reformları hızlandırmak ve Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri’ni daha iyi liderliğe, ekipmana ve eğitime sahip hale getirmek ve böylece temel görevlerine yoğunlaşmalarını sağlamak için kullanılacağını söyledi.

Gani aynı zamanda Amerikan vergi mükelleflerineAmerikan askeri güçlerinin ülkesindeki çalışmalarını destekledikleri için teşekkür etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG