Erişilebilirlik

ABD Afganistan Seçimlerinden Memnun


ABD Afganistan Seçimlerinden Memnun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

ABD Afganistan Seçimlerinden Memnun

Afganistan’ın yeni cumhurbaşkanının kim olacağının belirlenmesi haftalar sürecek olsa da Obama Yönetimi, yeni liderin ikili güvenlik anlaşmasını imzalayarak ülkede bir grup Amerikan askerinin kalmasına izin vereceği umudu içinde

Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, Afganistan’da Cumartesi günü yapılan seçimlerin başarıyla gerçekleşmesinden memnun. Seçimler, Afganistan’da ilk kez iktidarın demokratik şekilde el değiştirmesi anlamına geliyor. Afganistan’ın yeni cmhurbaşkanının kim olacağını belirlemek haftalar sürecek olsa da Obama Yönetimi, yeni liderin ikili güvenlik anlaşmasını imzalayarak ülkede bir grup Amerikan askerinin kalmasına izin vereceğini umuyor.

Tehditlere aldırmayan rekor sayıda Afgan seçmen, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandıklara akın etti. Eşref Gani adaylardan biri:

“Afgan halkı kurşunlarla değil, oylarla konuşacağını kanıtladı. Afgan kamuoyu demokrasi istiyor, demokrasiye inanıyor ve bu uğurda çalışacağını gösteriyor.”

Oy kullanma işleminde bazı aksaklıklar olduğu yolundaki şikayetler seçmenlerin demokrasiye inancını sarsmadı. Cumhurbaşkanı adaylarından Abdullah Abdullah da umutlu:

“Şikayetlerimizi belirledik ve ilgili kurumlara ilettik. Bağımsız Seçim Şikayet Komisyonu’nun başvurularımıyla usule uygun şekilde ilgileneceğini umuyoruz.”

12 yıl süren Afgan Savaşı, Amerika’nın katıldığı en uzun savaş oldu. Başkan Obama, Afganistan’da çok zor elde edilen kazanımların korunacağı ve savaşın biteceği sözü verdi. Obama Yönetimi’ne göre seçimler sırasında Afgan güvenlik güçlerinin başarılı bir performans sergilemesi, asker sayısını hızla arttırıp sonrasında geri çekme taktiğinin doğru olduğunun kanıtı.

“Afganistan’daki seçimler Amerika’daki seçimlerden biraz farklı. Amerika’da seçim sonuçları aynı gece ya da ertesi gün açıklanır. Afganistan seçimlerinin kapsayıcı ve barışçı olmasını ve kamuoyu tarafından kabul görmesini umuyoruz. Siyasi geçiş sürecinin istikrarlı olması, Afganistan’a verilen uluslararası desteğin sürmesi için şart.”

Hamit Karzai’nin aksine tüm cumhurbaşkanı adayları, birkaç bin Amerikan askerinin eğitim verme ve danışmanlık yapma amacıyla Afganistan’da kalmasını sağlayacak ikili güvenlik anlaşmasını imzalayacaklarını söylüyor. Amerikan askerlerinin çekilmesini destekleyen Senatör Tim Kaine de kazanımlar boşa gitmemesi gerektiğini savunuyor.

“Afganistan’da neredeyse 2 bin 300 Amerikan askeri can verdi. Amerika’nın 600 milyar dolar harcadığı Afganistan’da yakın gelecekte uğraşılması gereken çok sayıda sorun olduğunu göz ardı edemeyiz. Ancak Taleban’ın devrildiği 2001 yılı Ekim ayından bu yana geçen 13 yılda Afganistan’da elde edilen kazanımları da unutmamalıyız.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin asgari ölçüde şiddet eylemiyle sona ermesi, hem Beyaz Saray hem de Kongre’ye rahat bir nefes aldırdı. Afganistan’ın önümüzdeki ay göreve başlaması beklenen yeni lideri kucaklamaya hazır olduğu görülüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG