Erişilebilirlik

ABD Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad Görevi Bıraktı


ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad
ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, görevinden ayrıldı. Halilzad’ın ABD’nin Afganistan’da eleştirilere neden olan çekilme operasyonunun ardından yıllardır sürdürdüğü görevinden ayrılması dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Halilzad’ın görevden ayrıldığını, yerine yardımcısı Thomas West’in getirildiğini açıkladı.

Blinken, açıklamasında, Halilzad için “Amerikan halkına onlarca yıldır süren hizmetleri için şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Halilzad, hem Trump hem de Biden döneminde bu görevde hizmet etmiş bir isimdi. Zalmay Halilzad daha önce de ABD’nin Birleşmiş Milletler, Irak ve Afganistan büyükelçiliği görevlerinde bulunmuştu.

Afganistan doğumlu Zalmay Halilzad, ABD ve Taleban arasında 2018 yılında başlayan görüşmeleri yürüten isim oldu. Bu görüşmeler sebebiyle son dönemde eleştiri oklarının da hedefi haline gelmişti.

Halilzad, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin yolunu açan ve 2020 yılı Şubat ayında Trump döneminde imzalanan anlaşmanın mimarı olarak da görülüyordu.

Görevden ayrılması nedeniyle Dışişleri Bakanı Blinken'a bir mektup yazan Halilzad, mektubunda Taleban’la Afgan hükümeti arasında öngörüldüğü şekilde bir düzenleme ve anlaşma yapılamadığına işaret etti. Halilzaz, bunun son derece karmaşık nedenleri olduğunu, bu konuya ilişkin görüşlerini ilerleyen günlerde paylaşacağını ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG