Erişilebilirlik

ABD Adalet Bakanından Şeffaflık Sözü


Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, on gündür şiddetli protesto eylemlerine sahne olan Missouri eyaletinin Ferguson ilçesi sakinlerine, siyah bir gencin öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın “tam, adil ve bağımsız bir şekilde yürütüleceği” sözü verdi.

18 yaşındaki Michael Brown, 9 Ağustos’ta beyaz bir polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Adalet Bakanı Holder, bugün St. Louis kenti yakınlarındaki bu banliyöye giderek toplum liderleriyle, soruşturmayı yürüten Federal Soruşturma Bürosu (FBI) uzmanlarıyla ve federal hükümetin medeni haklardan sorumlu yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak.

Holder, St. Louis Post-Dispatcher gazetesinde yayınlanan mesajında, ABD Adalet Bakanlığı’nın soruşturmaya tüm kaynaklarını ayıracağını bildirdi. Holder ayrıca, şiddet olaylarına, ayaklanmalara ve yağma olaylarına son verilmesi çağrısında bulundu, bu tarz tepkilerin adaletin tesisine zarar verdiğini savundu.

Yetkililer, Michael Brown’ın soygun zanlısı olduğunu bildiriyor. Ancak Brown’ı vuran polis memuru verdiği ifadede, gencin soygun zanlısı olduğundan haberi olmadığını açıklamıştı.

Yapılan otopsi sonucu ikisi başında olmak üzere Brown’ın cesedinde altı kurşun deliği bulundu. Brown ailesinin avukatı, gencin vurulduğu sırada polise teslim olmaya çalıştığını iddia ediyor.

Olay, Ferguson’da dinmek bilmeyen şiddet döngüsünü tetikledi. Halkın yerel polisle çatışmasının ardından bölgeye önce eyalet polisi, ardından da Ulusal Muhafız birlikleri sevk edildi. Polis dünden bu yana aralarında gazetecilerin de bulunduğu 78 kişiyi gözaltına aldı.

St. Louis’de polis bir başka siyahı vurdu

Öte yandan, yakındaki St. Louis kentinde polis bıçaklı olduğu iddia edilen bir başka siyahı silahla vurarak öldürdü. Polis, zanlının gıda malzemeleri satan bir dükkanı soyduğunu, bıçağını atmayı reddettiği için vurulduğunu bildirdi.

Olayın ardından Ferguson’dakine benzer tepkilerin yaşanmaması için St. Louis acilen olay bölgesine giderek halkı yatıştırmaya çalıştı. St. Louis’te de yakındaki Ferguson’daki gibi Michael Brown’ın öldürülmesinden dolayı siyah Amerikalılar arasında tansiyon oldukça yüksek.

St. Louis Amerika’da cinayet ve polisiye vakaların en sık yaşandığı kentlerden biri.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG