Erişilebilirlik

ABD 100 Bin Kişiyi Sınır Dışı Edebilir


Washington Post gazetesinin haberine göre, Amerikalı yetkililer, 2014 yılı başından itibaren ülkeye yasadışı yollardan giriş yapan ailelere yönelik bir dizi baskın hazırlığı yapıyor.

Adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza görevlileri, Ocak 2016 itibarıyla, ülke çapında sınır dışı operasyonuna başlayabilir.

Bu adımın, geçen yılın ilk aylarından itibaren Güney sınırından Amerika’ya giriş yapan 100 binin üzerindeki aileyi kapsayan en büyük çaplı sınır dışı operasyonu olması bekleniyor. Söz konusu ailelerin büyük bölümünü, Orta Amerika ülkelerindeki şiddetten kaçanlar oluşturuyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, El Salvador’daki cinayet oranı son neslin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Ayrıca bölgede yaşanan kuraklık çok sayıda insanın kuzeye göç etmesine yol açıyor. Geçen yıl on binlerce yanlarında yetişkin olmayan çocuk Meksika-Amerika sınırına dayanmıştı.

Ancak haberde sınırdışı operasyonu, sadece yetişkinler ve haklarında göçmenlik mahkemesi tarafından ülkeyi terk etme hükmü verilmiş çocukları kapsayacak. Büyük çaplı bu operasyona, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından henüz nihai onay verilmiş değil.

Konu ile ilgili sorulan sorulara, bakanlıktan henüz yanıt verilmedi.

Sınır dışı operasyonuyla ilgili baskıların bir nedeni de, Ağustos ayında çıkarılan ve çocuklarla ailelerinin hapsedilmelerine itiraz hakkı tanıyan yasa. Bu yasa sonrası Ekim ve Kasım aylarında Amerika’ya yeni bir yasa dışı göç dalgası başlamış, kaçak girişlerin sayısında artış yaşanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG