Erişilebilirlik

ABD Rusya’ya Rağmen Strateji Değiştirmiyor


ABD Rusya’ya Rağmen Strateji Değiştirmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Obama yönetimi yetkilileri, Rusya’nın “fark gözetmediği” hedeflere olan hava saldırılarının, Amerika’nın Suriye stratejisini değiştirmeyeceğini açıkladı.

Rusya’nın Humus şehrindeki hedeflerini vurmasından saatler sonra, Başkan Obama’nın Suriye politikalarına eleştiriler hızlı ve sert oldu.

Arizonalı Senatör John McCain, “Bu yönetim, müttefiklerimizin kafalarını karıştırdı ve düşmanlarımızı teşvik etti. Fazla temkinli davranmayı itidalle karıştırıp harekete geçme riskini, hiçbir şey yapmama tehlikesine çevirdi. Bu hükümetin Orta Doğu politikası faciasına şimdi de Vladimir Putin girdi,” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Rusya, Amerika’nın desteklediği muhalif gruplara olan hava saldırılarını durdurma belirtisi göstermezken, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ın, ‘Moskova’nın saldırıları, Amerika’nın stratejisini etkileyecek mi’ sorusuna yanıtı kısa bir ‘hayır’ oldu.

Earnest, “Başkan Obama, Amerika’yı Orta Doğu’da başka bir savaşa sürüklememek adına, ısrarlı bir şekilde çıkarlarımızı korumak için çalıştı ve çalışmaya devam edecek,” diye belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü herhangi bir ülkeye asker göndermenin Amerika’nın çıkarlarına hizmet etmediğini yinelerken, açıklamasını Rusya üzerinde yoğunlaştırdı.

Earnest, “Bu bedeller Rusya için uluslararası diplomatik yaptırımlardan daha tehlikeli sonuçlar doğuracaktır,” diyerek Moskova’yı Suriye krizine müdahil olması ve bölgedeki ve çatışmaları beslemesi yüzünden büyük bedeller ödeyebileceği konusunda uyardı.

Atlantik Konseyi’nden Jessica Ashooh, Rusya’nın müdahalesinin Suriye’de şu anki koşulları etkin bir şekilde değiştirmeyeceğini söyledi ve Rusya’nın kara birliklerini göndermeyişine dikkat çekti.

Ashooh, “Rusya’nın yapabileceği en önemli şey Esat rejimini korumak olacak ve bunu da başarabilir. Ama bu aşamadan sonra Moskova’nın Suriye çıkmazına saplanacağı kesin. Suriye’de hiçbir çözüm yok, hiçbir çıkış yok. Bu yüzden Rusya’nın, kısa sürece Amerika’nın uzun zamandır mazur kaldığı soruların aynısıyla karşılaşacağı kuşkusuz,” diye konuştu.

Bölgedeki diğer ülkeler şimdi ne yapacaklarına kafa yoruyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyir, Birleşmiş Milletler çıkışında, Beşar Esat’ı devirmek için hangi ülkenin askeri bir operasyon yapacağı sorusuna “Göreceğiz” diye cevap verdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG