Erişilebilirlik

Abbas: 'İsrail'in Politikaları Bölgeyi Şiddet ve Anlaşmazlığa Sürüklüyor'


Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail’in “yayılmacı ve baskıcı” bir zihniyetle hareket ettiğini ve bu durumun hem Filistinlileri hem de Ortadoğu halklarını şiddet ve anlaşmazlığa sürüklediğini söyledi. Abbas, bu yüzden bölgenin sorunlarına çözüm bulunamadığını da belirtti.

BM Genel Kurulu’na hitaben bir konuşma yapan Abbas, İsrail’in barışla Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin sürmesi arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Mahmud Abbas, İsrail’in kendisini hukukun üstünde gördüğü izleniminin hakim olduğunu vurguladı. Filistin lideri İsrail’in işgale son vermesi yönündeki BM kararlarına yönelik tavrının bu izlenimi güçlendirdiğini söyledi. Abbas konuşmasında İsrail’in Filistinlilerin evlerini yıktığını ve Gazze’yi abluka altında tuttuğunu da vurguladı.

Filistin lideri, doğrudan görüşmelerde bir sonuca varabilmek için elinden gelen çabayı göstereceğini de belirtti.

Amerika Devrede

İsrail’in Yahudi yerleşimlerinin inşasına koyduğu moratoryum yarın (Pazar) sona eriyor. Filistin, yerleşimlerin sürmesi halinde görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün müzakerelerdeki olası bir tıkanıklığı önleyebilme amacıyla Abbas’la bir araya geldi.

Obama Yönetimi, İsrail’e yerleşimlere yönelik moratoryumu uzatması, Filistin’e de görüşmelerden çekilmemesi yönünde telkinde bulunuyor. Üst düzey bir Amerikalı Dışişleri Bakanlığı yetkilisi İsrail ve Filistin’in müzakerelerini “çok derin” olarak nitelendirmişti. Yetkili Amerika’nın, müzakereyle çözülebilecek sorunlar yüzünden iki tarafın da görüşmelerden çekilmemesi gerektiğini düşündüğünü yineledi.

XS
SM
MD
LG