Erişilebilirlik

Abbas, Filistin Devletinde Kararlı


Mahmut Abbas, Saraybosna'da temaslarda bulunurken
Mahmut Abbas, Saraybosna'da temaslarda bulunurken

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, bağımsız devlet başvurusunu BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon’a Eylül ayında sunacağını açıkladı.

Abbas, bu açıklamayı Saraybosna’da Bosna-Hersek gezisini tamamlarken yaptı. Filistin devleti girişimine destek sağlamak için geziye çıkan Abbas, Bosna-Hersek‘ten Lübnan’a geçecek.

Bosna-Hersek , BM Güvenlik Konseyinin daimi olmayan 10 üyesinden biri.

Mahmut Abbas, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ten oluşacak bir Filistin devletinin tanınması için BM’de lobi yapıyor.

İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, Cumartesi günü Abbas’ın Filistinlilerin bağımsız devlet girişimini “beklenen ancak üzücü” bir adım olarak tanımladı. Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada “ Abbas, görüşme masasını terketme kararı almış görünüyor” denildi.

İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmeleri geçen Eylül’de İsrail’in Batı Şeria’da yerleşim inşaatlarına yeniden başlamasının ardından kesilmiş bulunuyor.

İsrail Pazartesi günü Batı Şeria’daki Ariel yerleşim biriminde 277 yeni dairenin yapımını onayladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın onayladığı proje çerçevesinde 100 evin, 2005 yılında Gazze’den çıkarılan yerleşimcilere tahsis edilmesi öngörülüyor.

Geçen hafta da İsrail İçişleri Bakanlığı, Doğu Kudüs’te 1.600 yeni evin inşasına onay vermişti. Yetkililer, Kudüs’ün doğusunda yakında 2.700 yeni ev inşasının daha onaylanmasının beklendiğini söyledi.

Bakanlık, son günlerde yaşanan halk protestolarını yatıştırmak için yeni inşaat projeleri başlatılacağını açıkladı. Hayat pahalılığı ve kiraların yüksekliğinden şikayetçi olan İsrailliler son haftalarda sokaklara dökülmüştü.

Amerika Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’in yeni yerleşim projelerinin “derin rahatsızlık” yarattığını bildirdi. Beyaz Saray geçen hafta İsrail ve Filistinlileri barış görüşmelerini zora sokacak adımlardan kaçınmaya çağırmıştı

XS
SM
MD
LG