Erişilebilirlik

Abbas'a Almanya'dan Holokost Tepkisi


Filistin Lideri Mahmud Abbas
Filistin Lideri Mahmud Abbas

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrailli askerlerin Filistin’de sivillere karşı giriştiği saldırıları, Nazi döneminde uygulanan Yahudi Soykırımı ile kıyaslaması Almanya’da büyük infiala yol açtı.

Dün Olaf Scholz’la biraraya geldikten sonra ortak basın toplantısına katılan Abbas’a, toplantının sonuna doğru bir gazeteci tarafından 1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuları hedef alan terör saldırısının 50'nci yıldönümünde, İsrail ve Almanya’dan özür dileyip dilemeyeceği soruldu. Abbas bunun üzerine "1947 yılından günümüze kadar İsrail, Filistin’in 50 bölgesinde 50 katliam, 50 Holokost yaptı" yanıtını verdi.

Bu gibi toplantılarda "geçmişi eşelemeye" gerek olmadığını öne süren Filistin Devlet Başkanı, "Barışta uzlaşalım, güvenlikte uzlaşalım. Aramızda güven inşa edelim. Bu, başka şeyleri konuşmaktan daha akılcı bir yol olur" dedi.

Abbas’ın, İsrail askerleri ile Filistinliler arasındaki olaylarda Filistinliler'in öldürülmesini 6 milyondan fazla Yahudi’nin katledildiği soykırımla kıyaslaması basın toplantısında soğuk rüzgarlar esmesine neden olurken Olaf Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit, apar topar soru alımının bittiğini ve toplantının sona erdiğini açıkladı. Ardından Scholz, Abbas’ın yanına giderek fotoğrafçılar için poz verdi. Ancak Scholz’un sessiz kalması Alman kamuoyunda ve basınında tepkilere neden oldu. Gerçi Scholz, toplantı sonrasında Twitter’da yaptığı açıklamada, "Abbas'ın Holokost ifadesini kullanması uygunsuz ve kabul edilemez. Bu sözlerden büyük rahatsızlık duydum. Biz Almanlar için Holokost’un küçümsenmesi kabul edilemez. Holokost’da yaşananların başka olaylarla karşılaştırılmasını en sert şekilde eleştiriyorum" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaya rağmen tepkiler sürerken muhalefetteki Hıristiyan Demokrat CDU’nun Genel Başkanı Friedrich Merz, "Başbakanlıkta akıl almaz bir olay yaşandı. Başbakan’ın Abbas‘ın sözlerine çok açık bir biçimde tavır koyması ve başbakanlığı terk etmesini söylemesi gerekirdi" dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Abbas’ın Holokost sözlerini "çirkin bir yalan" olarak tanımlarken "Mahmud Abbas, Alman topraklarındayken İsrail’in 50 Holokost yaptığını söylüyor. Bu, bir utanç olduğu gibi aynı zamanda çirkin bir yalandır" şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Yahudiler Konseyi Başkanı Josef Schuster de Abbas’ın sözleriyle Nazi döneminde öldürülen Yahudiler'in anısını "ayaklar altına aldığını" söylerken Başbakan Scholz’un anında tepki vermemesini "skandal" olarak nitelendirdi. Schuster, "Almanya’da düzenlenen bir basın toplantısında Holokost’la bağ kurulması ve buna itiraz edilmemesi büyük bir skandaldır" dedi.

Olay, Avrupa Birliği Komisyonu’nda da tepkilere neden oldu. Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Abbas’ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtirken "Holokost, Avrupa tarihinden silinemeyecek bir utanç lekesidir. Holokost terimi ile oynamak ise tehlikelidir" sözlerini kullandı.

Öte yandan Mahmud Abbas’ın bugün Filistin Haber Ajansı Wafa’ya yaptığı açıklamada, dünkü sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylediği öğrenildi. Ajans tarafından yayılan haberde, "Başkan Abbas, Holokost’un modern çağın en büyük katliamı olduğunu vurguluyor. Dünkü sözleri ile Holokost’u sorgulamak istemedi. İsrail silahlı birimlerinin Filistinliler'e karşı uyguladığı şiddet ve suçları dile getirmek istedi" denildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG