Erişilebilirlik

AB Zirvesi Öncesi Türkiye'ye Övgü


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, "Ankara, insani açıdan kayda değer önemli işler yaptı ve Suriye’deki savaştan kaçan 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı. Bu tutum eleştiriyi değil övgüyü hak ediyor" diye konuştu
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, "Ankara, insani açıdan kayda değer önemli işler yaptı ve Suriye’deki savaştan kaçan 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı. Bu tutum eleştiriyi değil övgüyü hak ediyor" diye konuştu

Avrupa'da mülteci krizinin çözümü için tüm gözler Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye ile 7 Mart'ta Brüksel'de yapılacak özel zirvesine döndü.

Zirve öncesinde Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’nin eleştiriden çok övgüyü hak ettiğini söyledi. "Ankara, insani açıdan kayda değer önemli işler yaptı ve Suriye’deki savaştan kaçan 2,5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı. Bu tutum eleştiriyi değil övgüyü hak ediyor" görüş belirtti.

Bakan de Maiziere, Alman kamuoyunda Türkiye’de medyaya yönelik baskılar ve Kürt sorunu gibi konularda getirilen eleştirilerin anlamsız olduğunu ifade ederek, ‘Dünyadaki insan hakları sorunlarında bizim hakem olmaya hakkımız yok’ dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in inisyatifi ile düzenlenecek Brüksel zirvesinde AB ile Türkiye arasında geçen Aralık ayında yaşama geçirilen ve mültecilerin Türkiye’de kalmasını hedefleyen Ortak Eylem Planı'nın işleyip işlemediği konusunun yanı sıra, Avrupa’ya ulaşmayı başaran sığınmacılara karşı güvenlik güçlerinin uyguladığı yöntemlerin de konuşulacağından yola çıkılıyor.

Yunanistan-Makedonya sınırında ve Fransa’daki Calais sığınmacı kampında son bir hafta içinde yaşanan olaylarda, güvenlik birimleri ile sığınmacılar arasında olaylar çıkmış, Makedonya sınırına çekilen telden duvarları geçmek isteyen çok sayıda sığınmacı yaralanmıştı.

Siyasi gözlemciler, özellikle Avusturya ve Macaristan’ın ısrarı üzerine Makedonya ve Bulgaristan’ın sınırlarının tel örgülerle kapatılması sonrasında, sığınmacıların Yunanistan’dan ayrılarak Almanya’ya ulaşmasının imkansız hale geldiği konusunda hemfikirler.

Buna rağmen Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, sığınmacı sayısının azaltılmaması durumunda Bavyera sınırlarını kapatmak için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Herrmann AB-Türkiye zirvesinden tatmin edici bir sonuç çıkmaması durumunda, Bavyera’nın Avusturya ile olan sınırlarını kapatarak günlük500-600 sığınmacıya geçiş hakkı tanıyacağını söyledi.

Brüksel zirvesinde Macaristan’ın liderliğinde çok sayıda AB ülkesinin, sığınmacılarla etkili mücadele yürütmediği iddiası ile Yunanistan’ın Schengen sınırları dışına çıkarılmasını, Yunanistan-Makedonya sınırının da tamamen kapatılmasını isteyebilecekleri de dillendiriliyor.

Avrupa’da sınırsız seyahat olanağı tanıyan Schengen Anlaşması’nın kaldırılması anlamına gelecek bu tutuma paralel, sığınmacıları taşıyan botların batırılması ve sınırlarda dikenli teller en çok gündeme getirilen teklifler.

AB liderleri arasında mülteci karşıtlığı konusunda bu tarzdaki tekliflerle öne çıkan isim Macaristan Başbakanı Victor Orban. Geçen yaz aylarından bu yana sığınmacı akınının Avrupa’nın ekonomik istikrarını, kültürünü ve Hristiyanlığı tehlikeye attığını iddia eden Orban, sığınmacı akınını engellemek için geçen aylarda Romanya ve Bulgaristan ile olan sınırlarında geniş güvenlik önlemleri almış, Sırbistan ve Hırvatistan ile olan sınırlarına da jiletli tel örgü çekip, bu bölgelerde olağanüstü hal ilan etmişti.

Ancak Orban’ın diğer Avrupa ülkelerinde de tepki çeken, ‘jiletli tel örgü’ projesini yaşama geçirmesi tahminlerden çok daha uzun sürdü. Bunun nedeni ise jiletli tel örgü konusunda Avrupa’nın en büyük şirketinin sınır için talep edilen tel örgü talebini kabul etmemesi oldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
Linki indirmek için

Şirketin sahibi ise 15 yıl önce Berlin’de kurduğu fabrikada tel örgü üreten Afyonkarahisarlı Talat Değer. Kar amaçlı bir işletmecinin kolay kolay yapamayacağı bir kararı veren ve 500 bin Euro değerindeki siparişi geri çeviren Talat Değer ‘Vicdani ve insani nedenler ağır bastı ve Macaristan’a bu ürünü satmama kararı aldık’ şeklinde görüş belirtiyor.

“Son günlerde yaşanan mülteci görüntüleri ile ne kadar doğru bir karar olduğunu kez daha anladık” diye konuşan Talat Değer, çocukların da bulunduğu bir alana jiletli tel örgü teklifinin gündeme getirilmesini bile ‘ahlak dışı’ bulduğunu belirterek, jiletli tellerin ölümlere yol açabilecek bir tedbir olduğunu hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG