Erişilebilirlik

AB Yunanistan'ın Koşullarını Hafifletiyor


Yeni Demokrasi lideri Samaras ve Pasok lideri Venizelos koalisyon görüşmelerinde
Yeni Demokrasi lideri Samaras ve Pasok lideri Venizelos koalisyon görüşmelerinde
Avrupa Birliği, Yunanistan’ın kurtarma paketindeki sıkı kemer sıkma koşullarını hafifletmeye hazır olduğunu bildiriyor.

Atina’da seçim sonrası yeni koalisyon hükümeti kurma çalışmaları sürerken adını açıklamayan bir AB yetkilisi, Yunanistan’ın kötüleyen ekonomik durumu karşısında mevcut kurtarma koşullarında ısrar etmenin “aptallık” olacağını söyledi.

Yetkili, Yunanistan’ı 168 milyar dolarlık kurtarma paketinin tüm koşullarına uymaya zorlamanın bir hayal üzerinde ısrar etmek olacağını belirtti. Aynı yetkili kurtarma paketi anlaşmasının yeniden müzakere edilemeyeceğini söylemenin de “körükörüne bir inanç” olduğunu vurguladı.

AB’nin mali sorumlusu Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, yetkililerin bazı anlaşma koşullarını değiştirebileceklerini ama özüne dokunmayacaklarını açıkladı.
Hükümeti kurmakla görevlendiren Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Yunanistan’a bütçe fazlası vermesi için 2014’e kadar tanınan sürenin iki yıl daha uzatılmasını istiyor.

Anlaşmanın yeniden müzakere edilmesine karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel Meksika’da yaptığı açıklamada Yunanistan’a borç veren kuruluş temsilcilerinin hemen Atina’ya gitmelerini ve kurtarma paketi koşullarının yerine getirilmesini sağlamaları gerektiğini belirtti.

Yunanistan’daki parlamento seçimlerinde partisi en çok milletvekilini çıkaran muhafazakar lider Antonis Samaras’a koalisyon hükümeti kurması için üç gün süre tanınmış bulunuyor.

Muhafazakar Yeni Demokrasi ve sosyalist PASOK partileri Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile imzalanan kurtarma paketi anlaşmasını destekliyor.
Seçimi birinci bitiren parti açıktan elli milletvekili ile ödüllendirildiği için Yeni Demokrasi partisi bu kez PASOK ile hükümet kuracak çoğunluğu sağladı.
çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Geçen ayki seçim sonrası sosyalist PASOK dahil önde gelen üç partiden hiç biri hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayınca Yunanistan yeni seçime gitmek zorunda kalmıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG