Erişilebilirlik

AB Atina'nın Türkiye’ye Yaptırım İsteğini Reddetti


Akdeniz'in doğusundaki gerilim bugün de Berlin’in gündemini belirledi. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının toplantısının ikinci gününde, Yunanistan, gerginlik nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar uygulanmasını talep ederken, Başbakan Angela Merkel, Almanya’nın Yunanistan ve Türkiye arasında arabuluculuğu sürdüreceğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin sondaj çalışmalarına tepkisiz kalınmasını kabul etmeyeceğini söyleyerek, AB'nin yaptırım kararları almasını "mutlak bir zorunluluk" olarak tanımladı.Dendias, "Yunanistan AB’nin dayanışmasını bekliyor" şeklinde konuştu.

Dün de Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Türkiye’ye yaptırım olmazsa, AB toplantısında Belarus’la ilgili alınacak yaptırım kararlarını veto edeceğini açıklamıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’ın önerisiyle sonuçta toplantıda yaptırım kararı alınmadı. Yapılan açıklamada, "diplomasiye şans tanınması gerektiği" belirtilerek, önümüzdeki süreçte bir sonuca ulaşılamaması durumunda, AB’nin 24 Eylül’de yapılacak olağanüstü zirvesinde yaptırım kararı alınabileceği bildirildi. AB Şubat ayında Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iki yöneticisini yaptırım listesine almış, AB’deki mal varlıklarının da dondurulmasına karar vermişti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ile diplomatik bir çözüm arayışlarını tehlikeye atmamak için yaptırımlara karşı çıkmıştı.

Bu arada Avusturya ise toplantıda Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin sona erdirilmesini istedi. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, "Son gelişmeler, Avrupa'yı yeniden düşünmeye sevk etmeli ve Türkiye ile süren müzakereler derhal sona erdirilmeli" dedi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’ın Avusturyalı meslektaşına cevaben, müzakerelerin bir süredir askıya alındığını hatırlattığı ve "Bu konuda yalnızsınız. Bunu isteyen başka bir AB ülkesi yok" dediği öğrenildi.

Merkel’den yıllık basın toplantısında uzlaşmacı tutum

Öte yandan başkentte medya mensuplarıyla yıllık basın toplantısında biraraya gelen Merkel, bir soru üzerine, "Bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Yunanistan’ın haklı hukuki itirazlarını ciddiye almak ve Atina ile dayanışma göstermekle yükümlü. Ancak buna rağmen gerilimin tırmanmamasına da özen göstermemiz gerekiyor. Bunun da çözümü, her iki tarafla görüşmelerin sürmesi. Konuşulması gereken bir diğer konu, her iki ülkenin bölgedeki ekonomik alanları nasıl paylaşabilecekleri. Almanya bu bağlamda bir çözüm bulunması için aracı olmaya devam ediyor" dedi.

Konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüştüğünü, "derinlemesine ele aldık" sözleriyle hatırlatan Merkel, "Gerilim iki NATO ülkesi arasında yaşanıyor. ‘Bu durum bizi ilgilendirmiyor’ diyemeyiz. Çözümü birlik içinde ortakça bulmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Maas Fransa’yı eleştirdi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün yaptığı bir açıklamada, Fransa’nın Yunanistan’a destek amacıyla savaş gemisi göndermesini, "Bölgede çeşitli donanmalara ait gemiler karşı karşıyayken, tarafların masaya oturmasını bekleyemeyiz" şeklinde eleştirmişti. Merkel, Doğu Akdeniz konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bugün telefonda konuşmadığını ve konuşmayı planlamadığını, ancak çeşitli fırsatlarda ve gerektiğinde görüştüğünü de söyledi.

Çarşamba günü Berlin’de düzenlenen AB Savunma Bakanları toplantısına katılan Alman delegasyondan bir diplomat, iki liderin bugün telefonda görüşerek, Doğu Akdeniz’deki gerilim konusunu ele alacaklarını öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG