Erişilebilirlik

AB, “Yerli Enerji” Arayışında


Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları enerji politikalarını gözden geçiriyorlar.
Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları enerji politikalarını gözden geçiriyorlar.

Enerji alanında dışa bağımlılığı çok yüksek olan Avrupa Birliği açısından son dönemin gözde kaynağı kaya gazı önemli bir opsiyon oluşturmakla birlikte “kurtarıcı” kimliğine sahip değil

Avrupa Birliği’nin en önemli sıkıntılarından birini enerji alanında dışa bağımlılık oluşturuyor. Bu sorunun kısa vadede çözüme ulaştırılma ihtimalinin sıfıra yakın olması Avrupa Birliği liderlerini kara kara düşündürmeye devam ediyor.

Bugün Brüksel’de bir araya gelen ve özellikle vergi kaçırma konusuna odaklanacak olan Birlik liderlerinin üzerinde duracağı bir başka ana başlığı da enerji politikalarında atılması gereken adımlar oluşturuyor.

Son dönemde enerji sektörünün yükselen değeri olarak görülen kaya gazı da Avrupa Birliği açısından umut veren bir potansiyele sahip değil. Bunun nedeni ise Avrupa’nın kronik sorunu olan “yüksek maliyet”. ABD’nin kaya gazı faktörünü ekonomiye başarılı bir şekilde entegre edip dengeleri değiştirmeye başlamasını yakından izleyen Avrupa Birliği’nin henüz bu konuda ortak bir politikası yok.

Avrupa Birliği’nde bazı ülkelerde kaya gazından yararlanma yönünde adımlar atılmaya başlanmış olsa da mevcut rezervlerden yararlanılmasının ABD’deki kadar kolay olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun ana nedenini ise tüketicinin önüne gelecek nihai maliyetin muhtemelen oldukça yüksek olacak olması oluşturuyor.
Ekonomik açıdan yaşanan zorlukların orta vadede düşmesinin zor olduğu da düşünüldüğünde Avrupa Birliği’nin başta Rusya olmak üzere dışa bağımlılıktan kurtulması çok da kolay gözükmüyor.

Bu olumsuz boyuta karşın Avrupa Birliği liderleri ne kaya gazı opsiyonundan ne de yeşil enerjiden vazgeçme niyetinde değil. Zirve sonuç bildirisinde enerji kaynaklı maliyetler rekabet, istihdam ve büyüme açısından öncelikli endişe kaynakları arasında sayılacak olsa da “yerli enerji kaynakları” oluşturulmasına yönelik vurgu kaya gazının devrede kalacağını gösteren bir içeriğe sahip.

Üye ülkelerden bazıları kaya gazı opsiyonunun sorunlu olabileceğini düşünürken bazı ülkeler ise Avrupa Birliği’nin dışa bağımlılığı sürse de enerji sağlayıcılarda değişikliğe gidilebileceği görüşündeler. İkinci görüşü savunanların aklından geçen opsiyon ise Rusya’dan doğalgaz yerine ABD’den ucuza kaya gazı satın almak.

Ekonomi açısından büyük önem taşıyan enerji konusunun yanı sıra maliyeti yıllık 1 trilyon euro düzeyini aşan vergi kaçırma da liderlerin beş saatlik zirvede üzerinde duracakları konu başlığını oluşturuyor. Özellikle Fransa ve İngiltere, uluslararası nitelikli büyük şirketlerin düşük vergi ödemesinin önüne geçilmesini sağlayacak önlemler alınmasını talep ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG