Erişilebilirlik

AB ve Amerika Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Görüşmeleri Hangi Noktada?


Amerika ile Avrupa Birliği arasında 3 yıl önce başlayan serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili müzakerelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Hatta son günlerde yapılan açıklamalar durumun tahmin edilenden daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomik gücü Almanya’nın Başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı Sigmar Gabriel görüşmelerin başarısız olduğunu kaydetti ancak Gabriel’e Washington’dan değil yanıt bizzat Avrupa Birliği’nden geldi.

AB ve Amerika Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Görüşmeleri Hangi Noktada?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesinin oluşturulması için yürütülen müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Komisyon sözcüsü “Komisyon istikrarlı şekilde ilerliyor” dedi. Margaritis Schinas, “Görüşmeler şimdi kritik bir safhaya giriyor, fakat koşullar değerlendirildiğinde komisyon bu anlaşmayı yıl sonuna kadar yapmaya hazır” ifadelerini kullandı.

Gabriel, Pazar günü yaptığı açıklamada “Kimse kabul etmese de bana göre Amerika ile müzakereler fiilen başarısız oldu” demişti.

Gabriel, 3 yıl boyunca 14 tur yapılan müzakerelerde iki tarafın tartışılan 27 konunun henüz daha birinde uzlaşma sağlayamadığını kaydetmişti.

Anlaşmaya eleştirel bakanlar, bunun çok uluslu şirketlere çok fazla güç sağlayacağını belirtiyor. Anlaşmayı destekleyenlerse bunun hem Amerika’ya hem de Avrupa ülkelerine yararları olacağı düşüncesinde.

Amerika tek başına dünyanın en büyük ekonomisi. Ancak toplu olarak düşünüldüğünde 28 üyeli Avrupa Birliği daha büyük bir ekonomik güce sahip.

Amerika’da Cumhuriyetçiler’in Başkan adayı Donald Trump Amerika’nın ticaret anlaşmalarına sert eleştiriler yöneltiyor. Bunlardan biri de Obama’nın desteklediği ama Kongre’nin onayını gerektiren 12 ülkeli Pasifik ülkeleriyle müzakere edilen serbest ticaret anlaşması.

Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton da Obama yönetiminde yer alırken söz konusu anlaşmayı destekliyordu ancak son dönemde Clinton da Pasifik anlaşmasına muhalefet ediyor.

İki aday da Avrupa ile serbest ticaret anlaşmasına odaklanmış değil, zira söz konusu muhtemel anlaşma için henüz son sözler söylenmiş değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG