Erişilebilirlik

AB ve Amerika’dan Rusya’ya Yeni Yaptırımlar


Petrol şirketi Rosneft
Petrol şirketi Rosneft

Avrupa Birliği ve Amerika, Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek veren Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi yürürlüğe girdi. Yaptırımlar Rusya’nın enerji, savunma ve finans sektörlerini hedef alıyor

Aralarında Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft, en büyük doğal gaz şirketi Gazprom’un petrol yan kuruluşu Gazprom Neft ve ayrıca devlete ait boru hattı şirketi Transneft bu yaptırımların hedef aldığı şirketler arasında bulunuyor. Bunlarla birlikte üç savunma şirketi de Avrupa piyasalarında çalışamayacak.

Yaptırımlar bireylere yönelik olarak da uygulanıyor. Bu kişiler arasında Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçıların liderleri, önde gelen Rus işadamları ve siyasetçiler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşlarından silah ve teknoloji kuruluşu Rostec’in sahibi Sergei Çemezov ve Rusya’nın aşırı milliyetçiliğiyle tanınan siyasetçisi Vladimir Jirinovski de yaptırımlara hedef oldu.

Amerika’nın yeni yaptırımları ise Rus enerji ve savunma sektörlerinin yanı sıra finans sektörünü de listeliyor. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ilk kez olarak Amerika’nın yaptırımlar listesine girdi.

Geçen hafta bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, yaptırım kararı almış, ancak Ukrayna hükümeti ve ayrılıkçılar arasında varılan ateşkesi etkilememek amacıyla yürürlük tarihini ertelemeye karar vermişti.

Avrupa Birliği liderleri, Eylül ayı sonunda Ukrayna’daki ateşkesin işleyip işlemediğine karar verdikten sonra, yaptırımların içeriğinin değiştirilebileceğine, askıya alınabileceğine ve kaldırılabileceğine işaret ediyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, AB yaptırımlarının Ukrayna’nın doğusundaki barış sürecini tehlikeye attığını savundu, alacakları karşı tedbirin de Rusya’nın iç üretim sektörünü korumaya dönük olacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna’nın doğusunda Kiev hükümeti ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalarda 2 binin üzerinde kişi öldü.

Ukrayna ve Batılı ülkeler, Rusya’yı ayrılıkçılara doğrudan destek vermekle suçluyor ancak Moskova suçlamayı reddediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın birliklerinin üçte birini hala kendi topraklarında tuttuğunu savunuyor. Ancak NATO tahminlerine göre Ukrayna’da “ağır teçhizatlı” bin kadar Rus askeri bulunuyor.

Geçen hafta ilan edilen ateşkesin ardından taraflar arasındaki tutsak değişimi de devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG