Erişilebilirlik

AB ve Almanya İspanya için Harekete Geçti


Almanya ve Avrupa Birliğinin hızla batık İspanyol bankalarını kurtarma yollarını aramaları mali piyasaları olumlu etkiledi.

Berlin kaynaklı haberlerde Alman Maliye Bakanlığının 625 milyar dolarlık euro kurtarma fonunun gelecek ay devreye girerek doğrudan İspanya’nın banka kurtarma fonuna kredi açması görüşünü benimsediği belirtiliyor.

New York borsasında hisse senedi endeksleri Berlin’den gelen haberler üzerine büyük artış gösterdi.

İspanya henüz resmen yardım talebinde bulunmazken Madrid hükümetinin mali desteğe siyasi koşullar getirilmesine hala direndiği bildiriliyor.

İspanya Hazine Bakanı Cristobal Montoro, hükümet bonoları için istenen yüksek faiz oranları nedeniyle ülkesinin uluslararası mali piyasalardan çekilmek zorunda kaldığını açıkladı. Bakan, İspanya’nın komşularını çöken bankaları kurtarmak için yardıma çağırdı. İspanya Maliye Bakanı ise henüz dış yardım talebinde bulunmadıklarını açıkladı. İspanya ilk kez dış yardımdan sözediyor.

Öteyandan Avrupa Merkez Bankası, ekonominin gerileme riskinin artmasına rağmen ana faiz oranlarını indirmedi.

Bazı Avrupalı bankacılar ve mali uzmanların ekonomiyi canlandırmak için yaptıkları kesme çağrılarına rağmen merkez bankası ana faiz oranını halen rekor düzeyde düşük olan yüzde 1 oranında tuttu.

Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi euro bölgesinde ekonomik büyümenin zayıf olduğunu, artan belirsizliğin iş çevreleri ve tüketicilerin güvenini sarstığını söyledi.

Ancak Draghi önümüzdeki aylarda kısmi bir iyileşme beklediğini ve euro bölgesinin bu yıl yüzde yarım oranında büyüyebileceğini belirtti.

Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron ve Başkan Barack Obama yaptıkları telefon görüşmesinde euro bölgesi ülkelerinin krizi çözmek için acil bir plana ihtiyaç duydukları görüşünde birleşti.

Öteyandan Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu Portekiz’in yükselen işsizlik oranının ülkede uygulanan kemer sıkma planıyla ilgili yeni kaygılar yarattığını bildiriyor Lizbon geçen yıl 97 milyar dolarlık uluslararası kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma önlemleri almayı kabul etmişti. Portekiz hükümeti gelecek yıl işsizlik oranının yüzde 16’ya çıkacağı tahmininde bulunuyor. Uzmanlar, Portekiz’in Yunanistan gibi ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG