Erişilebilirlik

"AB Ülkeleri Önlemleri Kaldırırken Ortak Hareket Etmeli"


26 Mart 2019 - Strasbourg, Fransa
26 Mart 2019 - Strasbourg, Fransa

Avrupa Komisyonu, Avrupa ülkelerine Corona virüsüne karşı alınan önlemleri hafifletirken birbirleriyle iletişim ve işbirliği içinde olmaları uyarısında bulundu. Komisyon’dan yapılan açıklamada bu süreçte yaşanacak başarısızlığın yeni bir Corona virüsü dalgasına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi ekonomik baskılar nedeniyle önlemleri hafifletme planlarını açıkladı ya da bunları uygulamaya başladı bile.

AB’nin yönetim birimi olan Avrupa Komisyonu’nun 27 AB üyesi ülkeye sağlık önlemlerini dayatma yetkisi yok. Komisyon, birçok kez üye ülkeler arasında önlemlerin kaldırılması konusunda ortak bir yaklaşım benimsenmesi çağrısı yaptı. Ancak AB üyesi ülkeler virüsle mücadelede bağımsız hareket etti ve şimdi de önlemleri terk etme stratejilerinde de birbirlerinden bağımsız yol alıyorlar.

Tavsiyelerden oluşan ve bu hafta açıklanması beklenen bir metin taslağında Komisyon, önlemleri sonlandırırken iyi koordine edilmiş bir çıkış stratejisi geliştirmelerinin zamanı geldiğini söyledi.

Komisyonun metninde ‘‘Çıkış stratejisi, salgının tekrar etmesini önlemek için üye ülkeler arasında koordine edilmeli’’ ifadeleri kullanıldı.

Metinde, ‘‘Salgını kontrol altına almak için uygulanan önlemler yalnızca salgının yayılması uzun süre boyunca önemli ölçüde azaldığında ve hastanelerin kapasitesi yeni salgın dalgalarını kaldırmaya yeterli seviyeye geldiğinde hafifletilmeli’’ dendi.

Ancak hükümetler Corona virüsünün ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle önlemleri hafifletmek için baskı altında. Avrupa Komisyonu, Euro bölgesinde üretimin bu yıl yüzde 10 oranında düşmesini bekliyor.

Salgından ağır şekilde etkilenen ilk ülkelerden olan İtalya, Salı günü ondan fazla kategorideki işyerlerinde faaliyetleri yeniden başlattı. Bunlar arasında kitapçılar, kırtasiyeler, çocuk giyim dükkanları yer alıyor. Sokağa çıkma yasaklarıysa katı bir şekilde devam ediyor.

Salgınla mücadelede Avrupa’nın en sıkı yasaklarını uygulayan ülkelerden İspanya da bazı sektörlerde faaliyetleri başlattı. Bunlar arasında Pazartesi günü çalışmalarına yeniden başlayan inşaat ve üretim sektörleri yer alıyor. Polonya da Salı günü mağazaların 19 Nisan’dan itibaren açılmaya başlayacağını bildirdi.

Danimarka 15 Nisan’da okulları açmaya hazırlanıyor. Avusturya ise büyük mağazaları 15 Nisan’dan itibaren ve alışveriş merkezlerini de 1 Mayıs’tan itibaren açmaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG