Erişilebilirlik

AB Ukrayna’yı İkna Edemedi


AB, Gürcistan ve Moldova ile işbirliği anlaşmaları parafe ederken Ukrayna birlikle serbest ticaret bölgesi oluşturmaya yanaşmadı

Avrupa Birliği, Gürcistan ve Moldova ile bugün işbirliği anlaşmaları parafe ederken, aynı konuda Ukrayna’yı ikna edemedi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan iki günlük AB Zirvesi’nde, Moldova ve Gürcistan’ın yanı sıra Ukrayna’yla da birlik arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını sağlayacak anlaşmaya ulaşılması hedefleniyordu. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya ile daha yakın durmayı tercih ederek, geçen hafta işbirliği anlaşmasını askıya almıştı. Karar sonrasında AB yanlısı birçok Ukraynalı sokak gösterileri düzenledi. Avrupa Birliği yanlısı on binlerce protestocu 2004’teki ‘Turuncu Devrim’den’ bu yana düzenlenen en büyük gösterileri gerçekleştiriyor. Gösteriler bugün de devam etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise bugün zirvede yaptığı konuşmada kararından dönmedi ve ülkesinin AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamadan önce ekonomik ve parasal desteğe ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Zirvede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande eğer Ukrayna isterse ortaklık teklifinin açık kalacağını söyledi.

AB liderleri yaptıkları açıklamada Moskova'nın Ukrayna'ya anlaşmayı imzalamaması yolunda siyasi ve ekonomik baskı uygulamakla suçlayarak kınadıklarını bildirdi. Rusya bu suçlamaları reddediyor.

Hapiste bulunan Ukrayna eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko hükümet üzerinde AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalaması yönünde baskı oluşturmak için açlık grevine başlamıştı.

Ülkenin eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko, “siyasi” olarak nitelendirilen suçlamalar nedeniyle 2011 yılından bu yana hapiste bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG