Erişilebilirlik

AB Ukrayna ile Görüşmeleri Kesti


ABD Senatörü Johr McCain Kiev'de AB yanlısı göstericilerle görüşürken
ABD Senatörü Johr McCain Kiev'de AB yanlısı göstericilerle görüşürken
Kiev’de binlerce kişi hükümet karşıtı gösteri için toplanırken Avrupa Birliği Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in geçen ay reddettiği anlaşmayı imzalama taahhüdünden yine kaçındığı için Ukrayna ile görüşmeleri kestiğini bildirdi.

Brüksel Pazar günü Ukrayna’ya görüşmelerin yeniden başlaması için ticaret ve işbirliği anlaşmasını imzalama konusunda açık bir taahhütde bulunması gerektiğini bildirdiğini açıkladı.

Amerikalı Senatör John McCain Cumartesi günü Kiev’de hükümet ve muhalefet lideriyle görüştü ve protestocuların kamp kurduğu meydana giderek göstericilere destek verdi.
McCain gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna halkının ülkelerinde demokrasiyi yeniden kurmak için gösterdiği çabalardan gurur duyduğunu belirtti.

Moskova McCain’in ziyareti konusunda doğrudan bir yorumda bulunmadı. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Cumartesi günü Batılı hükümetlerin Ukrayna’nın Moskova ile yakınlaşmasına karşı çıkmalarını eleştirirken “ Gerçeklik duygusunu kaybetmiş görünüyorlar” şeklinde konuştu.

Öteyandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Cumartesi günü Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ile Kiev yerel idare başkanını görevden aldı. Her iki yetkili, geçen ay başlayan gösterilerde protestoculara baskı ve şiddet uygulanmasında sorumlu oldukları gerekçesiyle görevden alındı.

Ukrayna Savcılığı’ndan yapılan açıklamada Volodimir Syvkoviç ile Oleksandr Popov hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi. Savcı Viktor Pişonka, bu iki yöneticinin aynı sıra Kiev eski Emniyet Genel Müdürü ile yardımcısının da soruşturma kapsamına aldığını duyurdu.
Soruşturmada yetkililerin göstericilere karşı orantısız güç kullanılmasından sorumlu olup-olmadıkları belirlenecek.

Son üç haftadır, Yanukoviç’in AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamamasına karşı çıkanlar sokaklarda geniş çaplı gösteriler düzenliyor.
Cumartesi günü hükümet yanlılarının katıldığı başkent Kiev’deki gösteride Başbakan Miykola Azarov da bir konuşma yaptı.
Cuma günü de muhalefet liderleri ve sivil toplum örgütünün temsilcileri gösterilerin başlamasından bu yana ilk kez Yanukoviç’le bir görüşme yaptı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG