Erişilebilirlik

AB Türkiye’den Daha Fazla Çaba Bekliyor


Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile mart ayı başında göç konulu yeni bir zirve yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile mart ayı başında göç konulu yeni bir zirve yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Avrupa Birliği Zirvesi’nin göç kriziyle ilgili sonuç bildirisinde Birlik ülkelerine yasadışı geçişin hala çok yüksek olduğu belirtilerek Türkiye’den daha fazla çaba istendi. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Mart başında tam katılımlı yeni bir göç zirvesi yapılması planlanıyor

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin göç kriziyle ilgili sonuç bildirisinde Brüksel ile Ankara’nın üzerinde anlaştığı Ortak Eylem Planı’nın tam ve hızlı şekilde uygulanmasının göç akınının frenlenmesi açısından öncelik olmayı sürdürdüğü belirtilerek, “Bununla birlikte Yunanistan’a Türkiye üzerinden göçmen akını çok yüksek olmayı sürdürüyor” ifadeleri kullanıldı. Bildiride, “Türkiye’den AB’ye yapılan yasa dışı girişlerin sayısında önemli ve sürdürülebilir bir düşüş görmeye ihtiyacımız var\” denildi.

Türkiye’nin Eylem Planı’nı uygulama konusunda bazı adımlar attığını kaydeden ve özellikle de Suriyeli mültecilerin işgücü pazarına erişiminin sağlanması ile Avrupa Birliği’yle veri paylaşımına dikkat çekilen belgede, Eylem Planı’nın etkili şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla Türk tarafında kararlı çaba gösterilmesi gereği üzerinde duruluyor.

Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için kullanılmak üzere oluşturulan 3 milyar Euro tutarındaki kaynak üzerinde anlaşılmasını memnuniyetle karşılayan Avrupa Birliği, üye ülkelere ve Avrupa Birliği Komisyonu’na öncelikli projelerin hızlı şekilde uygulanması çağrısı yapıyor. Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’den gönüllülük bazında mülteci kabul etme konusundaki istekliliği de Avrupa Birliği’nin memnuniyetle karşıladığı unsurlar arasında yer alıyor.

NATO’nun Ege Denizi’nde yasadışı geçişlere yönelik keşif, izleme ve gözetleme yürüterek Yunanistan ve Türkiye’yi destekleme kararı da memnuniyetle karşılanırken tüm NATO üyelerine bu önlemi aktif şekilde destekleme çağrısı yapılıyor. Belgede, Avrupa Birliği’nin dış sınırlarından sorumlu birimi Frontex ile NATO’nun yakın işbirliği içinde çalışması gereği üzerinde duruluyor.

Göç krizi konusu Türkiye ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin katılımıyla Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde Brüksel’de masaya yatırılacaktı. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’den gönüllülük bazında mülteci kabul etmesinin ana gündem maddesini oluşturacağı fikirdaş ülkeler toplantısı Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun terör saldırısı nedeniyle programını iptal etmesinin ardından 11 AB ülkesi ile Türkiye’nin katılmasının öngörüldüğü toplantıya ev sahipliği yapacak olan Avusturya, iptal kararı aldı. İptale gerekçe olarak, “Türkiye'nin katılımı olmadan yapılacak zirvenin bir anlamı olmayacağı” gösterildi.

Bu toplantı yapılamazken Avrupa Birliği Zirvesi’nden Türkiye ile yeni bir göç zirvesi yapılması kararı çıktı. Almanya’nın üzerinde ısrarla durduğu bu zirvenin tüm Birlik ülkeleri ve Türkiye’nin katılımıyla Mart başında yapılması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG