Erişilebilirlik

AB-Türkiye Sığınmacı Anlaşması’na Bir Tepki Daha


Bir grup eski üst düzey diplomat, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan Sığınmacı Anlaşması’nı sert dille eleştirdi. Eski diplomatlar bunun diğer ülkelere kötü örnek olduğunu belirtti.

Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela tarafından kurulan insan hakları kuruluşu ‘Büyükler’ Ankara ve Brüksel arasında varılan anlaşmanın şaibeli olduğunu belirtti ve uluslararası hukukta yasa dışı olabileceğini kaydetti.

Anlaşmanın sorunlu bir örnek oluşturduğu, Avrupa Birliği’nin sığınmacıların Avrupa’ya gelişini önlemek için benzer anlaşmaları Afrika ve Ortadoğu’da 16 ülke ile daha yaptığı vurgulandı. Açıklamada, Sudan ve Eritre gibi bazı ülkelerin insan hakları geçmişinin sorgulanabilir olduğu kaydedildi.

Annan: Anlaşma sığınmacıların haklarını riske atıyor

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, anlaşmanın ani sığınmacı akışının neden olduğu zorlukları kaldırmaya yönelik bir girişim olduğunu belirtti ancak bunun sığınmacıların haklarını riske attığını vurguladı.

Annan, durumu 11 Eylül saldırılarının ardından dünya genelinde kısıtlanan haklarla kıyasladı. Brüksel-Ankara arasındaki anlaşma, sığınmacı akınını oldukça azaltmış durumda.

Almanya, Brüksel’le Ankara arasındaki anlaşmanın en büyük destekçisi olsa da ‘Büyükler’ Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacı krizindeki ahlaki taahhüdünden övgüyle bahsetti. Annan, “Bu, Avrupa’nın ve dünyanın takip etmesi gereken bir örnek” dedi. Grup, ülkelere mültecilerle ilgili sorumluluğu adaletli bir şekilde paylaşması çağrısı da yaptı. Birçok Avrupa Birliği üyesi, kota uygulamasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG