Erişilebilirlik

AB Türkiye Konusunda Uzlaşamadı


A boy jumps in a pond covered with algae at Kirtipur on the outskirts of Kathmandu.
A boy jumps in a pond covered with algae at Kirtipur on the outskirts of Kathmandu.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Türkiye’yle müzakerelerin geleceği konusunda ortak tutum belirleyemedi. Avusturya’nın, müzakerelerin dondurulmasından geri kalan üyelerin ise devamından yana tavır takınması üzerine karar alınamadı

Avrupa Parlamentosu’nun, son dönemde yaşanan gelişmeler bağlamında Türkiye ile müzakerelerin dondurulması tavsiyesi içeren bir karar almasından bu yana Ankara-Brüksel ilişkilerinin geleceği tartışma konusu olmuştu. Avrupa Birliği dışişleri bakanları da müzakerelerin geleceğini Genel İşler Konseyi’nde masaya yatırdı.

Başından bu yana, iç politik kaygıların da etkisiyle, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasından yana tavır takınan ve gerekirse veto hakkını kullanacağını gizlemeyen Avusturya dediğini yaptı. Beş saat süren toplantıda Avusturya, mevcut ortamda müzakerelerin devamının doğru olmadığı görüşünü korudu.

Avusturya bu konuda yalnız kalırken diğer Avrupa Birliği ülkeleri taslak sonuç bildirisini 'sertleştiren' ve mevcut ortamda yeni başlıkların açılmasının düşünülmediği vurgusunu öne çıkaran ancak müzakerelerin devamından yana bir yaklaşım sergiledi.

Yoğun tartışmaya rağmen tarafların pozisyonunda değişiklik olmadı. Avusturya, geri kalan 27 Avrupa Birliği üyesinin müzakerelerin devamına yönelik talebine geçit vermezken, 27 Avrupa Birliği ülkesi de Avusturya’nın müzakerelerin dondurulması yaklaşımını geri çevirdi. Durum böyle olunca da ortak bir karar üzerinde anlaşılamadı. Avrupa Birliği üyelerinin tamamının onayı olmadığı için genişlemeye ilişkin sonuç bildirisi de yayımlanamadı.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Slovakya, ‘dönem başkanlığı’ bildirisi yayımlamak durumunda kaldı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Slovakya'nın Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Gündemdeki ana konulardan birisi genişleme süreciydi. Biz sonuç bildirisi çıkmasını bekliyorduk ama diğer 27 ülkeye rağmen bir ülke desteklemediği için sonuç bildirisini değil, Türkiye'yi de kapsayan bir başkanlık açıklamasını yayımladık" dedi. Ancak bu açıklama ‘Avrupa Birliği kararı’ yerine geçen bir niteliğe sahip değil.

Bu gelişme sonrasında perşembe günü Brüksel’de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek zirvede de konu ele alınmayacak. Türkiye ile üyelik müzakereleri de aksi yönde bir karar alınana kadar mevcut kuralları ve statüsüyle devam edecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG