Erişilebilirlik

AB: 'Nuland'ın Açıklamaları Kabul Edilemez'


Victoria Nuland
Victoria Nuland

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Avrupa Birliği hakkında küfürlü ifade kullandığı telefon görüşmesinin kaydının sızdırılmasının ardından AB’den gelen tepkiler büyüyor

Son tepkiyse Birlik’in en üst makamından geldi. Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, Victoria Nuland’ın ifadelerinin “tamamen kabul edilemez” olduğunu açıkladı.

Rompuy’un açıklaması Belçika televizyonuna verdiği bir demeçte yayınlandı. Dün de Almanya Başbakanı Angela Merkel, benzer bir açıklama yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Yardımcısı Nuland’ın Amerika’nın Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’la yaptığı telefon görüşmesinin kaydı sosyal medyada yayınlanmıştı. Nuland konuşmada Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki siyasi krize çözüm çabalarının yetersizliğini vurgulamak amacıyla, birçok Amerikalı’nın da güncel hayatta da sıkça kullandığı, genelde “Boş ver, değmez!” anlamında algılanan, argo ifadeye başvurmuştu.

Nuland da dün yaptığı açıklamada, “özel diplomatik telefon görüşmesi” yaptığını ve bu konuda konuşmayacağını söyledi.

Ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Victoria Nuland’ın bu ifadeler yüzünden Avrupalı muhataplarından özür dilediğini bildirdi. Psaki, Nuland’ın Avrupa Birliği’yle ilişkilere kullandığı ifadeler çerçevesinde bakmadığını, bundan dolayı da özür dilediğini açıkladı. Bu telefon görüşmesinin ortaya çıkmasından bu yana Victoria Nuland’ın AB yetkilileriyle yakın temasta olduğunu belirten Psaki, yalnızca özür dilemek için değil, Ukrayna’daki siyasi kriz konusunda AB ile birlikte çalışmak için de görüşmeler yürüttüğünü kaydetti.

Resmen suçlanmasa da parmaklar Rusya’ya dönük

Amerika, telefon görüşmesinin kamuoyuna sızdırılması olayında Rusya’ya işaret ediyor. Görüşme YouTube sitesinde yayınlanmıştı. Amerikalı yetkililer, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin’in kaydı Twitter mesajında ilk duyuran kişi olduğuna dikkati çekiyor.

Associated Press haber ajansına konuşan Rogozin ise yalnızca sosyal medyada gördüğü bir duyuruyu yeniden yayınladığını savunuyor.

Nuland da, telefon görüşmesinin kayıt kalitesinin “hayranlık uyandırıcı bir casusluk faaliyeti” olduğunu söylemişti.

Bu arada Soçi’deki Olimpiyat oyunlarının açılışına giden Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. Ama görüşmenin içeriği açıklanmadı.

Yanukoviç Kasım ayında Rusya’nın baskısına boyun eğerek Avrupa Birliği’yle serbest ticaret anlaşması imzalamaktan vazgeçmişti. Kararın ardından Kiev’de hükümet karşıtı ayaklanmalar başlamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG