Erişilebilirlik

AB'den Mültecilere 1 Milyar Dolardan Fazla Yardım


AB'den Mültecilere 1 Milyar Dolardan Fazla Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

AB Mülteciler İçin 1.1 Milyar Dolar Yardımda Bulunacak

Avrupalı liderler, Suriyeli mültecilerin kıtanın güney sahillerine akın etmesini engellemek üzere Ortadoğu’daki Suriyeliler’e bir milyar dolar tutarında yardım yapılacağını açıkladı. Ancak Avrupalı liderler arasındaki esas anlaşmazlıklar, Avrupa’ya ayak basan mültecilerle nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda.

Avrupa’nın güneydoğu sahillerine her gün binlerce mülteci ayak basıyor.

Hırvatistan’da bayram namazı kıldıran imam İdris Besic, Balkanlar’ı aşmaya çalışan mültecilerin karşılaştıkları tehlikeleri şöyle anlatıyor: ”En kötüsü, birçok ailenin bazı fertlerinin kaybolması. Çocuklar, eşler, kardeşler kayıp. Korkunç bir durum.”

Avrupalı liderler mülteci akınını durdurma yolları arıyor. Avrupa Birliği liderleri, Ortadoğu’daki Suriyeliler’e yardım eden Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlara 1 milyar 100 milyon dolar vereceklerini açıkladı.

Liderler, sınır kontrollarının sıkılaştırılması için işbirliğini de arttırma kararı aldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk,en büyük mülteci ve göçmen dalgasının henüz başlamadığını ve bu nedenle de açık kapı politikasının düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Bazı AB ülkeleri, Almanya’yı, binlerce mülteci kabul ederek krizi körüklemekle suçluyor. Alman Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Angela Merkel, ”AB içinde sığınma hakkı elde edemeyen mültecilerin ülkelerine geri gönderilmeleri gerekir,” diyerek mültecilere karşı daha sert konuştu.

Başbakan Merkel, krizin kökünde yatan sorunlara çare bulunması için AB dışındaki müttefik ülkelere şöyle seslendi: ”Bu, ancak okyanus ötesindeki ortağımız Amerika’nın, Rusya’nın ve Ortadoğu’daki ülkelerin desteğiyle gerçekleştirilebilir.”

120 bin Suriyeli mültecinin AB ülkeleri arasında paylaştırılması planına, Slovakya karşı çıkmıştı.. Bu yıl Almanya’ya ise neredeyse bir milyon sığınmacı gelmesi bekleniyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Andrej Mahecic, ”Bu bir mülteci krizidir, göçmenlik krizi değil. Özellikle bu yıl Akdeniz’i aşıp Avrupa’ya gelenlerin çoğu Suriyeli, Afgan ve Iraklı. Avrupa’ya ayak basanların yüzde 80’i mülteci üreten ülkelerden geliyor,” diyerek krizin önemine dikkat çekti.

Mülteci örgütleriyse üyeler arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken Avrupa’nın mülteci krizine uzun vadeli bir çözüm bulmaktan uzak olduğu uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG