Erişilebilirlik

AB Liderleri Zirvesinde Zorlu Konu: Bütçe


Avrupa Birliği zirvesinde liderleri bekleyen en zorlu konu bütçe planı. Bütçe planı, ekonomik sorunlarla başa çıkmaya çalışan 27 üyeli birlikte zengin üyelerle daha dezavantajlı olanlar arasında sıkıntı yaratıyor.

Birlikten daha fazla yardım almak isteyenlere karşı çıkan İngiltere’nin Başbakanı David Cameron, harcamalar mevcut düzeyde tutulmazsa veto hakkını kullanabileceğini söyledi. 2007-2013 bütçesi 1,28 trilyon Dolar civarında. Yeni bütçe planı, 2020 yılına kadarki dönemi kapsıyor.

Yedi yıllık bütçe planları tarım teşvikleri ve daha az kalkınmış olan üyelere yardımlar içeriyor. Bütçe genelde birlik ekonomisinin %1’ini oluşturuyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, özellikle kendi partisinin baskısıyla, birliğin harcamaları yükseltmesine karşı çıkıyor. İngiltere’nin yanı sıra Hollanda ve İsveç de harcamalarda artışa karşı. Almanya’nın da belirli bir noktaya kadar aynı görüşü taşıdığı görülüyor.

AB Komisyonu ise harcamaların artırılmasından yana. Komisyon bu şekilde ekonominin yeniden canlanacağını savunuyor.


27 üyeli birliğin 16 üyesi mali sorunlarla karşı karşıya, bu ülkeler kalkınmayı hızlandıracak projelere ayrılan fonların kesilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Bu ülkeler arasında sadece daha yoksul olan Doğu Avrupa ülkeleri değil, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkeler de yer alıyor.


Çarşamba günü Yunanistan’ın yeni kredi diliminin açılması konusunda yine anlaşma sağlanamadı. Atina hükümeti 40 milyar dolarlık dilime acil ihtiyacı olduğunu aksi takdirde borçlarını geri ödemede zorluk çekeceğinin söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG