Erişilebilirlik

AB Liderleri Toplanıyor


Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları iki günlük zirve için Brüksel'de bir araya geliyor.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ya da hükümet başkanları iki günlük zirve için Brüksel'de bir araya geliyor.

Avrupa Birliği devlet ya da hükümet başkanlarını bir araya getirecek zirve Brüksel’de düzenleniyor. Toplantıda savunma, ticaret ve göç konuları ön planda olacak

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları iki gün sürecek bir zirvede bir araya geliyor. Geçmiş zirvelere oranla daha olumlu bir havada gerçekleştirilecek zirvenin ana gündem maddeleri arasında savunma, göç ve uluslararası ticaret önemli yer tutacak.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, liderlere gönderdiği davet mektubunda, “Avrupa Birliği karşıtı güçlerin yükselişte olduğu bundan birkaç ay önceki siyasi ortamdan daha farklı bir ortamda toplandığımızı söylemek adil olur” dedi.

Son gelişmelerin Avrupa Birliği’nin kritik noktayı yavaş yavaş atlattığına işaret ettiğini vurgulayan Tusk, çok sayıda üye ülkede güçlerini Avrupa Birliği karşıtı duygular üzerine kuran siyasi partilerin zayıflamaya başladığının altını çizdi. Tusk, “Avrupa’nın bir sorun olarak değil çözüm olarak dönüşüne tanıklık ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin kayıtsız ve naif olamayacağı da Tusk’un vurguları arasında yer aldı.

Liderlerin önemli konu başlıkları arasında yer alan güvenlik konusunu terörden ayırarak tartışmak imkansız. Son dönemde yaşanan terör saldırıları konunun ana gündem maddesi olmaktan çıkmasını engelliyor. Avrupa Birliği, terörle mücadele konusunda ulusal hükümetlerin yerine geçmek yerine bu mücadelenin kazanılmasına yardımcı olacak bir rol üstlenme amacında. Brüksel’in öncelikleri arasında internetteki terör propagandasının önünü kesmek de geliyor.

Savunma alanında işbirliğini derinleştirip yoğunlaştırmak da hedefler arasında. Savunma alanında belirgin adımlar atılması ABD ile olan ilişkiler açısından da önemli hale geldi. Tusk, her üye ülkenin savunma işbirliğine katılmasının gerektiği görüşünde. Brüksel, savunma alanında farklı hızlarda değil doğru hızda ilerlenmesini teşvik ediyor.

Göç konusunda Ege Denizi’ndeki sorunu Türkiye ile işbirliğine giderek büyük ölçüde çözen Avrupa Birliği’nin şimdiki önceliği Afrika’dan İtalya’ya geçişler için çözüm üretmek. Bu bağlamda Libya ile işbirliğinin önemi artmış durumda.

Uluslararası ticaret de liderlerin odaklanacağı ana başlıklar arasında yer alacak.

Minsk Anlaşmaları’nın uygulanması, Türkiye ve ABD ile yapılan görüşmeler ve Brexit, liderlerin akşam yemeğinde ele alacağı başlıkları oluşturacak.

Zirvenin son gününde ise mevcut ekonomik durum, göç ve temmuzda Avrupa Birliği Dönem Başkanı olacak Estonya’nın programının ana unsurlarından olan “dijital Avrupa” ele alınacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG