Erişilebilirlik

AB Liderleri Corona Tahvilleri Üzerinde Anlaşamadı


Avrupa Birliği liderleri, Corona virüsü krizinin en çok vurduğu Kıta Avrupası'nın krize karşı vereceği ortak ekonomik yanıt arayışında başarısız kaldı. İtalya, Fransa ve İspanya, krizin sarstığı üye ülkelerin borçlarının ortak havuzdan ödenmesini içeren Corona tahvilleri önerisini savunurken, Almanya ve Kuzey ülkeleri, borç ödemesi ya da reel aktarımdan çok kredi desteği sağlanmasını savundu.

Avrupalı devlet ve hükümet başkanlarının oluşturduğu Avrupa Birliği Konseyi, Corona virüsü nedeniyle ortaya çıkan ekonomik krizin aşılması ve Avrupa'nın yeniden ayağa kaldırılması için ortak bir yanıt aramak üzere video-konferans yoluyla bir araya geldi.

Zirvenin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın yanısıra, krizin en çok vurduğu İtalya, İspanya ve Belçika'yı da düşündüğünü dile getirdi. Macron, "Avrupa'nın bağımsızlığı için daha ileriye, daha güçlü gitmeliyiz"dedi. Zirvede uzlaşma sağlanamadığını, ancak bir uzlaşmanın şekillendiğini dile getiren Fransız lider, "Avrupa'nın stratejik bağımsızlığını güçlendirmeliyiz. Birçok endüstriyel sektörde de stratejik özerkliğimizi güçlendirmeliyiz, özellikle sağlık alanında üretim kapasitemizi daha da geliştirmeliyiz" diye konuştu.

Macron: "Sadece kredi yetmez, reel transfer yapılmalı"

Krizden çıkarak AB'yi yeniden ayağa kaldırmak için "Daha çok dayanışma" çağrısı yapan Macron, "Bugün yaşadığımız şok, Avrupa gayri safi milli hasılasının5 ila 10 puan arasında ölçülüyor. Daha önce benzeri bir şok görülmedi" diyerek, buna verilecek yanıtın da hızlı ve güçlü olması gerektiğini vurguladı. Macron bunun için de sadece kredi vermenin yeterli olmayacağını, krizden en çok etkilenen bölgelere ve en çok etkilenen sektörlere, reel ekonomik bütçe transferi yapılması gerektiğini söyledi.

Almanya ve Hollanda'dan sert muhalefet

Ancak Macron'un önerdiği reel bütçe transferine, Almanya ve Hollanda karşı çıktı ve daha çok kredi yardımı yapılmasını savundu. Hollanda'nın başını çektiği kuzey ülkeleri Danimarka, Lüksemburg, Avusturya ile Almanya, ortak bir Avrupa borç havuzu yaratılarak, bu borçların AB üyeleri tarafından ödenmesini içeren Corona tahvillerine de sert muhalefet etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantı öncesi AB'nin 2021-2027 arasındaki 7 yıllık bütçesine ülkelerin daha çok katkı yapmasını kabul edebileceklerini, daha çok dayanışmaya hazır olduklarını açıkladı. Ancak üye ülkelerin borçlarının ortak havuzdan ödemesini öngören Corona tahvilleri önerisini kabul etmediklerini belirtti.

Zirvede, Euro Grubu Maliye Bakanları'nın üzerinde anlaştığı 500 milyar euroluk mali yardım planının, Avrupa Yatırım Bankası'nın krizden en çok zarar gören sektörleri finanse etmek için öngördüğü uzun vadeli kredi önerisi liderler tarafından kabul edildi. Liderler, kriz nedeniyle Avrupa ülkelerinde işsizliğin yaratacağı işsizlik ücretlerinin ödenmesi için Avrupa Komisyonu'nun ülkelere yardım yapması planını da onayladı.

Yaklaşık dört buçuk saat süren toplantıdan Corona tahvilleri üzerinde bir uzlaşma çıkmayınca, liderler Avrupa Komisyonu'nu 6 Mayıs'a kadar 2021-2027 yılları arasındaki 7 yıllık AB bütçesini yeni koşullara adapte eden, Corona virüsü pandemisinin ardından ekonomiyi yeniden canlandıracak yeni bir bütçe önerisi getirmekle görevlendirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG