Erişilebilirlik

AB Yetkilisinin Ziyaretinde Gündem Göç ve Ticaret


Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Sorumlusu Oliver Varhelyi, ilk kez ziyaret ettiği Türkiye’de Afganistan kaynaklı göç dalgası gündemdeyken, Suriyeliler’e yönelik hizmetler hakkında bilgi aldı ve Gümrük Birliği’nin yenilenmesiyle ilgili görüşmeler yaptı.

Varhelyi, aday ülke olarak Türkiye’yle ilişkiler ve 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi müzakeresi açısından sorumlu konumda. Varhelyi, AB Komiseri sıfatıyla Türkiye’yi ilk kez ziyaret ediyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Varhelyi’nin siyasi temaslarının yanısıra AB – Türkiye ilişkilerindeki ticari boyuta yönelik temaslarda bulunacağı belirtildi. Varhelyi’ye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın başkanlık ettiği heyet, Türkiye’nin adaylığıyla ilgili kapsamlı bir brifing verdi.

AB Komiserinin Ziyaretinde Gündem Göç ve Ticaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Varhelyi, aday ülke sıfatıyla Türkiye’nin AB’den beklentileriyle ilgili görüşleri de içerdiği vurgulanan brifingden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Bu görüşmeden önce Varhelyi, Twitter hesabından Çavuşoğlu’yla AB – Türkiye arasındaki ilişkileri ele alacakları mesajını paylaştı.

Varhelyi, Dışişleri Bakanlığı’ndaki temasları öncesindeyse, Türkiye açısından AB ile var olan Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleyerek tarım ürünlerini kapsayacak hale dönüştürme amaçlı müzakerelerden sorumlu Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile de biraraya geldi. Bakan Muş ile iyi bir diyalog yaptıklarını Twitter’da açıklayan Varhelyi, AB – Türkiye arasındaki ticari ilişkiler bağlamında fırsatlar ve zorlukları konuştuklarını aktardı. Varhelyi’nin Ticaret Bakanlığı’yla görüşmesi ve yapacağı iş dünyası temasları kapsamında ise, Türk tarafı Gümrük Birliği’nin en kısa sürede yenilenmesi için Brüksel’in adım atmasının beklendiğini kaydetti.


Varhelyi, Ankara’da ayrıca Türkiye’nin ağırladığı milyonlarca Suriyeli ile ilgili AB’nin desteğiyle verilen hizmetler konusunda bilgi aldı. Altındağ’daki göçmen sağlık merkezini ziyaret ederek buradaki sağlık personeliyle sohbet eden Varhelyi, ziyaretiyle ilgili basın mensuplarına açıklama yapmadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG