Erişilebilirlik

AB İngiltere Olmadan Toplanıyor


Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin devlet ve hükümet başkanları Slovakya'nın başkenti Bratislava'da bir araya geliyor.
Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin devlet ve hükümet başkanları Slovakya'nın başkenti Bratislava'da bir araya geliyor.

Avrupa Birliği liderleri, Dönem Başkanı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da İngiltere’nin olmayacağı geleceği şekillendirme amacıyla atılabilecek adımları ele almak üzere toplanıyor. İngiltere’nin masada olmayacağı zirveye 27 lider katılacak

Avrupa Birliği liderleri bir kez daha geleceği konuşmak için bir araya geliyor. Bu kez Avrupa Birliği Dönem Başkanı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yapılacak toplantı diğerlerinden farklı olacak. En önemli fark formatta yaşanacak. Devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılacak zirvede mevcut 28 üyenin tamamı yer almayacak. Masada yer almayacak ülke İngiltere. 27’li formatta toplanacak olan zirve, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin yer almayacağı geleceği şekillendirmek için atılacak adımları belirleme amacı taşıyor.

Avrupa Birliği liderlerinin işinin kolay olacağını söylemek mümkün değil. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in çarşamba günü Strasbourg’da yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında altını net şekilde çizdiği gibi kısmi de olsa varoluşsal bir kriz söz konusu. Liderlerin bir amacı İngiltere olmayan yapıyı sağlam temellere oturtmak ve Brexit’in yaratabileceği olumsuzlukların önünü kesmek diğer amacı ise dibe vuran güven oranını yükseltme amaçlı önlemler üzerinde çalışmak olacak.

Avrupa Birliği Konseyi Donald Tusk, zirve öncesinde 27 liderle yaptığı temaslarda üç ana başlık belirledi. Bu çerçevede toplantının öne çıkan konu başlıklarını kural dışı göç, terörizm ve küreselleşmenin yarattığı tedirginlik oluşturacak. Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometer’in son araştırması da Birlik vatandaşlarını en çok tedirgin olduğu konuların Tusk tarafından belirlenen başlıklar olduğunu gösteriyor.

Tusk, Bratislava’ya gelişinde yaptığı açıklamada, “Bu krizin yayılmasına izin vermemeliyiz” dedi. Bununla birlikte gelecek yıl Avrupa Birliği’nin en önemli iki ülkesi olan Almanya ile Fransa’da seçim yapılacak olması Avrupa Birliği’nin özlü reformlar yapma kapasitesini sınırlama potansiyeline sahip.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande zirve öncesinde Paris’te bir araya gelerek ortak tutum belirlemeye çalıştı. Hollande, “İlk öncelik güvenlik, sınır güvenliğimiz, dış tehditlere karşı güvenliğimiz” dedi. Merkel de aynı tonda bir açıklama yaparak, “Dış sınırlarımızı koruyabilmeye ihtiyacımız var” diye konuştu. Hollande, Avrupalılara geleceğin nasıl olacağı konusunda net bir vizyon verilmesinin gereği üzerinde dururken, Merkel de toplantının vatandaşların endişelerine, umutlarına ve isteklerine eğilen aynı zamanda da gerçekçi nitelikte olması çağrısı yaptı.

Bratislava Zirvesi sonrasında liderlerin 2017 başında Malta’da tekrar bir araya gelmeleri ve Mart 2017’de de önerileri somut kararlara dönüştürmeleri öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG