Erişilebilirlik

AB İçin Göç Hala Sorun


Fransa Cumhurbaşkanı Macron (solda) ilk kez katıldığı Avrupa Birliği Zirvesi'nde diğer liderlerden yoğun ilgi gördü.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron (solda) ilk kez katıldığı Avrupa Birliği Zirvesi'nde diğer liderlerden yoğun ilgi gördü.

Avrupa Birliği son dönemlerin en rahat zirvesini yapsa da göç konusu ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor. Göç sorunu eskisine oranla aynı boyuta sahip olmamakla birlikte üye ülkeler arasında gerilim yaşanmasına neden oluyor. Bunun başlıca nedeni ise “yük paylaşımı” konusunda bazı ülkelerin isteksiz davranması ve dayanışma ilkesine uygun davranmaması.

Avrupa Birliği, Türkiye ile vardığı anlaşma sayesinde Ege Denizi’ndeki göç sorununu neredeyse tamamen çözmüş durumda. Bu yolun kapanmasıyla Afrika üzerinden İtalya’ya yönelen akın ise acil çözüm bekliyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, toplantıda Libya ve Orta Akdeniz güzergahına odaklandıklarını belirterek, “Bu duruma kesin bir çözüm bulmalıyız” dedi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in öne çıkan mesajı ise, “Üye ülkelerin verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Üye ülkeler gerekli katkıyı sağlamıyor” oldu.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Malta’nın Başbakanı Joseph Muscat da Juncker’in tespitine destek verip tüm üye ülkelere mülteci konusunda vaatlerini yerine getirme çağrısı yaparak, “Mülteci konusunda bir anlamda hayal kırıklığı yaşanıyor” dedi.

İlk Avrupa Birliği Zirvesi’ne katılan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenleyerek, uzun süredir tekleyen Alman-Fransız motorunun yeniden çalışmaya başladığı sinyalini veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Göç krizi sadece bazı ülkelerin görevi değil tüm Avrupa Birliği’nin ortak mücadelesidir. Bu ortak mücadele her ülkenin birlikte cevap vermesini gerektirir. Sığınmacıları kabul etmemiz gerekiyor. Bu bizim görevimiz ve onurumuzdur” dedi.

Merkel de Avrupa Birliği’nin dış sınırlarının korunması konusunda ilerleme sağlanmasına rağmen sığınmacıların dağıtılmasına ilişkin gelişme kaydedilmemesinden yakındı.

Zirve sonuç bildirisinde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göç odaklı anlaşmaya da atıf yapılarak Avrupa Birliği’nin bu anlaşmanın ayrımcılık yapılmaksızın, tam olarak ve tüm boyutlarıyla uygulanmasına yönelik bağlılığı teyit edildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG