Erişilebilirlik

AB Hollande’a Yaklaşıyor


Fransa’da ikinci turu 6 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori ismi sosyalistlerin adayı François Hollande’ın, “Merkozy Planı” adı verilen ve sıkı bütçe disiplini öngören plana karşı, “Tasarrufla krizden çıkılmaz büyümeyi merkeze koyan politikalar uygulanmalı” tezi AB’de soğuk rüzgarlar estirmişti. Ancak AB içinde Hollande’ın ‘büyümeyi merkeze koyma’ tezine destek veren sesler yükselmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin “Krizden ancak büyüme merkezli politikalarla çıkılabilir” açıklaması AB içinde ‘Hollande’ın gelişine hazırlık’ diye yorumlandı.

Fransız seçimlerinin favorisi Hollande, Almanya Başbakanı Merkel’in muhalefetine rağmen, Avrupa içinde ‘büyüme merkezli kriz politikası’ önerisine AB içinde destek buluyor. Özellikle Merkel’in Hollande ile görüşmeyerek açıktan Sarkozy’ye destek vermesinin ardından, Hollande-Merkel gerginliği yaşayan AB’de “büyüme yanlısı” sesler giderek artıyor. Hollande’a hafta başından bu yana, AB içinde sosyalistlerin yanı sıra muhafazakar ve liberallerden de destek gelmeye başladı.

Draghi ve Juncker’den büyüme çağrısı

Avrupa Merkez Bankası’nın bankacı ve ekonomist kökenli İtalyan Başkanı Draghi’nin “Bir bütçe anlaşmamız var. Şimdi geriye dönüp, büyüme anlaşması yapmamız lazım” sözleri, Hollande’ı AB içinde rahatlattı. Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker de, “AB politikasını bir büyüme politikası ile tamamlamamız şart. Bu bir anlaşma meselesi değil, ama ele alınması gereken bir mesele” diyerek, desteği güçlendirdi. Son destek de İtalya Başbakanı Mario Monti’den geldi. Monti, “Büyümeyi destekleyen politikalara ihtiyacımız var,” dedi. Sonunda Merkel de, “Büyüme konusunu şimdi söylüyorlar. Ama bizim anlaşmamızda büyüme, kamu maliyesi politikamızın yanında ikinci ayak olarak var zaten” diye açıklama yapmak zorunda kaldı.

“Hasta kıta kısır döngüden çıkıyor”

Hollande ise AB’den gelen destekten memnun, “Avrupa bir çıkış arıyor, yeni bir mesaj arıyor. Almanya da sonunda bunu görecek. Bu demektir ki, benim seçilmem AB içinde de belirleyici olacak” diye konuştu. Hollande’ın Dışişleri Bakanı olabileceği söylenen kampanya sorumlusu Pierre Moscovici de, “Kemer sıkma politikaları ile krizden çıkarılmaya çalışan AB’nin bir geleceği yoktur. Avrupa uyanıyor. Uzaktan yeni bir dalga geliyor. Hasta bir kıtadaki kısır döngü yılları sona eriyor. Hollande’ın önemi, büyümeye dayalı bir Avrupa tezini savunan ilk lider olmasıdır” diyor.

AB’ye memorandum


Hollande seçilirse, tüm AB üyelerine bir ‘memorandum’ göndererek, “Merkozy” planına dört yenilik eklenmesini istiyor: 1: ‘Project bond’ denilen yeni bir tür hazine bonosu çıkarılarak, Avrupa çapındaki büyük endüstriyel projelerin finansmanının sağlanması, 2) Avrupa Yatırım Bankası’nın sermaye yapısının yeniden oluşturulması, 3) Uluslararası mali işlemlerin vergilendirilmesi ve böylece kalkınma projelerinin finanse edilmesi, 4) Halen kullanılmamış olan yapısal fonların harekete geçirilmesi, bunların şirketlere yardım ve yeni istihdam alanları yaratmak için kullanılması.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG