Erişilebilirlik

“Hiçbir Ülkeye Yapılmayan Yardım Türkiye’ye Yapılıyor”


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarčič, Türk hükümetinin sığınmacılar konusunda yeterli yardım sağlamadığı gerekçesiyle AB’ye yönelttiği eleştirileri reddederek, hiçbir ülkeye verilmeyen desteği Türkiye’ye sunduklarını söyledi.

“Hiçbir Ülkeye Yapılmayan Yardım Türkiye’ye Yapılıyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

AB Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Lenarčič, bugün Ankara’yı ziyareti sırasında, AB tarafından finanse edilen Türkiye Kızılay Derneği’nin ülke genelinde yürüttüğü Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Programı için 325 milyon Euro ilave maddi destek verileceğini açıkladı. Lenarčič, SUY Programı’nda işbirliği yapılan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Başkanı Jagan Chapagain ile birlikte Ankara’da mülteciler ile buluşarak, mevcut sorunları da dinledi.

Komiser Lenarčič, IFRC Başkanı Chapagain ve Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık ile birlikte Kızılay Renda Köşkü Kültür Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

AB Komiseri, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk hükümetince mülteciler konusunda AB’nin yeterince maddi destek vermediği ve Türkiye’yi desteklemediği açıklamalarıyla ilgili soruyu yanıtladı. Konuşmasında Türkiye’ye teşekkür ettiklerini sıkça vurgulayan Lenarčič, “Şu anda Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye gönderilen bu yardım, beş yıl öncesinde verilmiş söz kaynaklı. Bu anlaşma kapsamında mülteciler için Türkiye’ye 6 milyar Euro söz verilmişti. Bu 6 milyar Euro sözleşmelere bağlandı ve bunun çoğunluğunun da finansman boyutunda ödemesi yapıldı. Tamamı demiyorum çünkü bazı programlar halen sürdürülüyor ve uygulamaları tamamlandığında ödemeleri yapılacak. Geçtiğimiz yaz, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB’nin Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğini ve buradaki mültecilere 2024 yılına kadar toplam 3 milyar Euro ilave destek verileceğini açıkladı. Böylece AB’nin Türkiye’deki mültecilere yardımı toplam yaklaşık 10 milyar Euro’luk desteğe ulaşıyor. Bundan önce asla hiç kimse böylesi bir desteği sığınmacılara ev sahipliği yapan bir ülkeye vermemiştir. Biz Türkiye’nin misafirperverliğini, dünyada fazla mülteciyi ağırlayan ülke olduğunu kabul ediyoruz. Ancak şunun altını çizmeliyim ki Avrupa Birliği’nin de mülteci nüfusuna sahip ne herhangi bir birlik üyesi ülkeye ne de başka bir ülkeye şu ana kadar Türkiye’ye verdiği gibi böylesi muazzam bir yardımı vermediğini de hatırlatayım” yanıtını verdi.

Lenarčič, AB tarafından mülteciler konusunda Yunanistan gibi olumsuz uygulamalara imza atan ülkelere ayrımcılık yapıldığı görüşüyle ilgili soruya karşılık ise, “AB üyesi bütün devletler, AB hukukuna saygı duymak zorundalar, buna göçmenlerle ilgili olanlar da dahil. AB Komisyonu da tüm üye devletlere yasal yükümlülüklere uyulması gerektiğini yinelemektedir. AB dışındaki mültecilere de insani yardım sağlamaktayız. Bunun dışında tırmandırılmış yapay gelişmeler, Polonya – Belarus sınırındaki gibi olaylar karşımıza çıkıyor. Burada Belarus hükümetinin etkisini de biliyoruz. Biz insanların sınırda sıkıştırılmış olduğunu unutmuyoruz. Böylesi sıkışmışlığı önlemek için uluslararası toplumdaki bütün ortaklarımız ile Belarus’un sınırındaki sıkıştırdığı insanlara da yardımcı olmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Lenarčič, AB tarafından verilecek ilave yardım konusundaysa, “Türkiye’de kendi ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük yaşayan en hassas durumdaki mülteciler beş yılı aşkın bir süredir insani yardımlarımıza güvenerek hayatlarını sürdürüyor, onları hayal kırıklığına uğratmayacağız. Topluluk merkezlerini de ziyaret ettik ve programımızdan destek alan kişilerle de tanıştık. Türkiye’de uygulanan Sosyal Uyum Programı en kapsamlı program. Bu kapsamda hiçbir program hiçbir yerde uygulanmadı bugüne kadar. Programdan yararlanıcılarla tanışmamızda bu program sayesinde nasıl fark yaratıldığını dinledik. Bugün AB’nin bu programı uzatma kararı aldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. AB 2023 yılı başına kadar SUY programını devam ettirecektir. Böylece 325 milyon Euro ek destek verilecektir. Bu nakit para transferiyle 1,5 milyondan fazla kişiye eriştiriyoruz. Bunu çok da onurlu şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu nakit desteğiyle en acil ihtiyaçlarını, yiyecek, ulaşım gibi kendilerinin karar vermesine imkan veriyoruz” açıklamasını yaptı.

Ayrıca AB Komisyonu’nca “Bugün açıklanan fon, 25 Haziran 2021 tarihli AB Konseyi'nin ardından Başkan von der Leyen tarafından açıklanan ve Türkiye'deki mültecileri desteklemeyi amaçlayan 3 milyar euroluk paketin bir parçasını oluşturmaktadır” bilgisi verildi.

Kınık: “Bu program ile ayrım yapmaksızın tüm mültecilere yardım ediyoruz”

Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık da, “AB’nin desteğiyle Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu işbirliğiyle uygulanan bu SUY Programı Türkiye’de sığınmacı pozisyonuna, ihtiyaç sahibi pozisyonuna gelmiş bütün yabancılara uygulanıyor ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin hayatlarını idame ettirmeleri için temel ihtiyaçları için maddi imkan sağlanıyor. Şartlı eğitim desteği yardımıyla da Suriyeliler’e ve diğer sığınmış insanlara bu destek sağlanıyor. Bu programdan 1 milyon 376 bin 711 Suriyeli, 76 bin 955 Iraklı, 55 bin 444 Afgan ve yaklaşık 8 bin de diğer vatandaşlıktan insanlar faydalanıyorlar” bilgilerini paylaştı.

Kınık, ayrıca “Corona virüsü salgını göçmenlerin yaşam koşullarındaki mevcut olan kırılganlıkları derinleşirmiştir. Biz SUY programı uygulayarak, hayat koşullarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz salgının başından beri. SUY programının insanların acılarını dindirmekte ve olumsuz koşulları azaltmakta ciddi katkı sağladığı çok açıktır” dedi.

IFRC: “Cömert işbirliği için Türk hükümetine teşekkür ediyoruz”

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Jagan Chapagain da, “Türkiye’de yürüttüğümüz SUY programı gerçekten dünyadaki en büyük insani yardım programını oluşturmaktadır. Elbette şunu anlıyoruz ki bütün ihtiyaçlarının karşılanması mümkün değil. Ama aynı zamanda AB’nin eşi benzeri görülmemiş yardımı tüm problemleri çözemese de pek acıyı dindirmeye yardımcı olduğunu dinledik. Biz birlikte çalıştığımız herkese çok teşekkür ediyoruz ve elbette Türk hükümetine de gösterdikleri çok cömert işbirliğinden dolayı teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG